Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu la Euronews România, că Parchetul European (EPPO) investighează banii cheltuiți din PNRR, iar în România sunt deja trei anchete în derulare în legătură cu aceste fonduri.
„Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui fond denumit în România PNRR este o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European. Sume de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent”, a afirmat Kovesi.
Ea a adăugat că sunt deja anchete deschise.
„În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri. Cu siguranță că numărul acestor anchete nu va crește nu doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre”, a precizat Codruța Kovesi.
La nivel european, EPPO are aproape 900 de dosare de cercetare deschise, pentru utilizarea frauduloasă a tuturor categoriilor de fonduri europene. Dintre acestea, 124 sunt în România, valoarea lor fiinde de aproximati 500 de milioane de euro :
”Avem peste 124 de dosare în investigare (…) Avem investigații din toate domeniile în ceea ce privește frauda cu fonduri europene, în special am identificat fraude cu subvenții în agricultură. Avem dosare pe care le investigăm în domeniul sănătății, IT, în infrastructură, în general fraude care s-au derulat în cadrul procedurilor de achiziții publice.Pe de altă parte, din păcate în România nivelul de detectarea a infracțiunilor cu fraude cu TVA este relativ mic. Avem doar două dosare pe care am fost sesizați.
Dacă ne uităm la nivel european, în fiecare an, Europa pierde doar prin frauda cu TVA 50 de miliarde de euro. Este puțin de neînțeles de ce resursele Ministerelor de Finanțele și resursele în general ale administrațiilor financiare nu sunt alocate înspre a reduce această fraudă. Este o discrepanță destul de mare. Nu este doar cazul României. Să știți că România nu este cea mai coruptă țară din Europa. Justiția își face treaba, de aceea sunt descoperite mai multe infracțiuni. De exemplu în Olanda, portul Rotterdam, cel mai mare de pe continent și cu cele mai multe contacte externe, nu s-a raportat niciun fel de infracțiune timp de un an, ceea ce e greu de crezut…”, a mai precizat Laura Codruța Koveși.
Mai multe detalii, în interviul realizat de euronews.ro