Situația întâlnită în prezent, în care asistenții universitari ce au un contract individual de muncă (CIM) pe o perioadă determinată trec automat la CIM pe perioadă nedeterminată, fără concurs, se va schimba de joi, odată cu intrarea în vigoare a unei legi apărute luni în Monitorul Oficial. Astfel, asistenții universitari care vor dori să fie angajați permanenți ai unei universități vor trebui să susțină un concurs.
Legea 106/2023, apărută luni și care se va aplica din 11 mai, are ca scop eliminarea unei prevederi întâlnite acum în Legea nr. 1/2011 a educației naționale, scrie avocatnet.ro.
Mai exact, s-a stabilit eliminarea prevederii potrivit căreia „contractul de muncă pe perioadă determinată dintre o universitate și un asistent universitar, încheiat în baza unui concurs, la care au fost îndeplinite standardele de ocupare specifice funcției (…), se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, conferind calitatea de titular”.
Astfel, asistenții universitari vor trebui să susțină un concurs pentru a putea trece de la un CIM pe perioadă determinată la unul pe perioadă nedeterminată, respectiv pentru a deveni titular.
După cum se poate observa, Legea educației stabilește deja obligativitatea susținerii unui concurs, dar nu la schimbarea tipului de contract de muncă, ci la încheierea CIM-ului pe perioadă determinată dintre universitate și asistentul universitar.
Potrivit inițiatorilor, prevederea ce se va elimina curând “creează disfuncționalități în ceea ce privește managementul resurselor umane, deoarece nu permite universităților să poată dispune dacă este sau nu oportună modificarea caracterului contractului individual de muncă din determinat în nedeterminat”.
În plus, inițiatorii susțin că acum se încalcă principiile Codului muncii (Legea 53/2003), în sensul că obligă universitatea, în calitatea sa de angajator, să schimbe caracterul CIM-ului fără organizarea unui concurs.