Pe 4 mai, țara cu cea mai puternică economie din Europa și-a depășit capacitatea de a se susține din propriile resurse și își va acoperi necesarul consumând resursele statelor sărace. E o problemă la nivel global: omenirea consumă prea repede ceea ce îi poate oferi planeta.
În ciuda încetinirii economice provocate de invazia Rusiei în Ucraina, Germania și-a depășit deja limitele sustenabilității sale biologice, iar din 4 mai consumă resurse suplimentare într-un ritm nesustenabil.
Germania nu este singura țară în această situație. Potrivit estimărilor Earth Overshoot Day, ziua în care omenirea va atinge anul acesta limita resurselor regenerabile va fi 28 iulie, relatează Deutsche Welle.
Calculele pur statistice arată că omenirea are nevoie acum de 1,7 planete pentru a-și susține stilul de viață. Iar În acest ritm, Germania ar avea nevoie de încă trei planete. În aceste condiții, supraconsumul e acoperit din preluarea resurselor țărilor sărace – cu alte cuvinte, consumul ridicat al unor țări este compensat de consumul redus al altora.
2022 a fost anul în care omenirea a atins cel mai repede această limită, potrivit datelor organizației americane Global Footprint Network, care calculează de aproape trei decenii impactul ecologic global și pe cel al fiecărui stat.
Qatar este prima țară care și-a depășit anul acesta pragul de autosusținere biologică, pe 11 februarie. În martie și-au terminat resursele regenerabile Australia, Belgia, Finlanda, Danemarca, iar în aprilie – Coreea de Sud, Suedia, Austria, Cehia, Olanda, Norvegia, Slovenia, Noua Zeelandă, Rusia, Irlanda și Arabia Saudită. Israel a ajuns în acest punct odată cu Germania, pe 4 mai.
România va depăși limita resurselor regenerabile pe anul acesta la 2 iunie, arată estimările Global Footprint Network. Ungaria va atinge acest prag mai devreme, pe 30 mai.
În 1970, biocapacitatea Pământului – capacitatea unui ecosistem de a produce materiale biologice folosite de oameni și de a absorbi risipa materială provocată de oameni – era suficientă pentru a face față nevoii anuale de resurse a omenirii. Însă în următoarea jumătate a secolului, am depășit cu mult puterea planetei de a se reface și de a ne susține dezvoltarea.
Statele din emisfera sudică a Pământului vor suporta cel mai mult acest cost, iar la nivel global generații viitoare vor duce povara crizei climatice alimentate de supraconsum. Țări precum Indonezia sau Ecuador, de exemplu, nu-și vor epuiza resursele regenerabile până în decembrie, ceea ce arată că pot trăi pe cont propriu, însă ele devin țintele unor state mai dezvoltate, precum Germania.
Un comentariu
Ex. care nu REFLECTA REALITATEA DACA ACESTE TARI CARE LUPTA SI IMPUN LEGI DE RESPECAREA MEDIULUI CE SA SPUNEM DE CHINA;SUA;INDIA RUSIA ETC. PE CARE II DOARE UNDEVA SI POLUEAZA CAT TOT GLOBUL LA UN LOC.Efortul TREBUIE SA FIE COMUN EUROPA NU POATE SALVA GLOBUL SINGURA.