În luna decembrie 2022, primarul orașului Zărnești, Alexandru Igrișan, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, pentru tentativă de fraudă cu bani de la Uniunea Europeană. Anchetatorii spun că, în perioada în care ocupa funcţia de viceprimar al oraşului, Igrișan ar fi pus la dipoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false privind finalizarea unui centru de informare şi promovare turistică, în încercarea de a obţine, pe nedrept, fonduri nerambursabile de aproximativ 300.000 de lei. Igrișan s-a folosit de mai mulți complici, dintre care 3 angajați ai primăriei Zărnești și un diriginte de șantier, care și-au recunoscut vinovăția și au fost condamnați la 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi. Un al cincelea complice a fost astăzi trimis în judecată de DNA. Iată ce spun procurorii despre faptele de care este acuzat Igrișan și complicii lui:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, în vederea finanțării proiectului intitulat „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în Orașul Zărnești” (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpatul l-ar fi sprijinit pe Igrișan Alexandru Lucian, la data faptei viceprimar al orașului Zărnești, în prezent primar al aceluiași oraș din județul Brașov, să depună la autoritatea finanțatoare (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – M.D.R.A.P.) mai multe documente false ce atestau, contrar realității, finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul proiectului.
Concret, inculpatul ar fi atestat executarea unor lucrări de construcții (amenajare spații verzi și amenajare alei pietonale) și ar fi semnat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor în condițiile în care acestea nu ar fi fost realizate.
La data de 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, M.D.R.A.P. a reziliat contractul de finanțare fără a efectua nicio plată către primăria Zărnești.
Prin aceste demersuri, viceprimarul orașului Zărnești ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov”, au comunicat procurorii DNA Brașov.
La momentul la care a fost trimis în judecată, primarul PSD din Zărnești susținea că este nevinovat.
„Este vorba de perioada în care eram viceprimar și în care a trebuit să-l înlocuiesc pe primarul care era bolnav. În acele zile, eu am semnat o cerere de rambursare fără a avea cunoștințe că ea nu este în conformitate cu legea”, a spus atunci primarul din Zărnești.