Consiliul Județean Brașov a rezolvat la începutul acestui an problema identificării unui teren necesar pentru realizarea unei staţii de sortare şi transfer, unde deşeurile din zona municipiului Braşov să fie selectate și reciclate, astfel încât la groapă să ajungă o cantitate cât mai mică de deşeuri.
Investiția ar urma să fie realizată în cadrul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor (SMID) și în vederea implementării sunt necesare și o serie de proceduri urbanistice pentru acest teren, ce se află pe raza administrativă a comunei Măieruș. În acest sens, a fost întocmit un Plan Urbanistic Zonal, iar pentru ca documentul să fie aprobat și actualul teren agricol să capete noua destinație este necesară și o etapă de dezbatere publică. Aceasta ar urma să aibă loc joi de la ora 9.00 în sala de ședințe a CJ Brașov.
Conform regulilor pentru implementarea SMID, locația trebuia amplasată pe o rază de 30 km în jurul Brașovului, astfel încât să fie la o distanță mică de depozitul de la Fin-Eco, iar costurile suportate de populație să nu crească.
Practic, la centrul ce va fi amenajat la Măieruș, deșeurile colectate separat vor fi sortate pe fracții reciclabile, bio-deșeurile se vor composta, iar deșeurile menajere vor fi trecute prin instalația de Tratare Mecano-Biologica. Apoi, acestea vor fi separate, iar cele care pot fi valorificate prin ardere vor fi transportate la fabricile de ciment unde vor fi folosite ca și combustibil. În afară de aceste facilități de tratare, la CMID, va fi și o stație de epurare cu osmoză inversă pentru tratarea apei rezultate. Toate procesele se vor desfășura în hale închise, inclusiv compostarea, care se va face în tunele de compostare. Deșeurile finale, care nu se vor putea recicla sau valorifica, se vor transporta la depozitul de deșeuri existent de la Fin-Eco. În cadrul SMID, județul nu va putea amenaja o nouă „groapă” de gunoi, până când cea existentă nu va ajunge la capacitatea maximă.