Reluat anul trecut, după ce se poticnise în ceea ce privește obținerea acordului custodelui ariei protejate Piatra Mare, proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina a ajuns la faza evaluării impactului asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată de mediu. Documentațiile tehnice aferente au fost depuse pentru analiză la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, și în conformitate cu acestea, sunt luate în calcul trei scenarii pentru a pune în valoare obiectivul turistic. În funcție de complexitatea amenajărilor propuse de proiectant, valoarea investiției poate ajunge la 4,3 milioane de lei. Ultimul scenariu este și cel mai complex și presupune inclusiv amenajarea unui pod suspendat care să le ofere turiștilor o panoramă deosebită.
Scenariul 1
Scenariul reabilitării doar a structurilor de vizitare dincanionul şi cascada Tamina (fără punctul de belvedere şi podurile suspendate), edificare cabană-sediu administrativ.
În această variantă de lucru s-ar începe cu reamenajarea doar a traseului prin Cascada şi Canionul Tamina rezultând un obiectiv turistic care ar semăna izbitor cu cel realizat la Canionul Şapte Scări. În acest context, punctul forte al cascadei Tamina (poziţionarea peisageră ) nu ar fi deloc valorificat şi implicit traficul de turişti ar fi considerabil mai redus. Circuitul de vizitare a cascadei şi canionului ar dura cca. 20-25 min identic cu cel de vizitare a Canionului Şapte Scări. De asemenea se propune construirea cabanei-sediu administrativ. În acest scenariu, efortul investiţional este de 2.002.198 lei fără TVA din care 1.408.602 lei fără TVA lucrări de C+M ( construcţii montaj ).
Scenariul 2
Scenariul reabilitării a structurilor de vizitare din canionul şi cascada Tamina precum şi al punctului de belvedere .
Acest scenariu prevede pe lânga lucrările specificate la scenariul 1 şi punerea în valoare a punctului de belvedere de la cota 1154,5 m prin edificarea unei terase acoperite din care turistul poate beneficia în siguranţă de priveliştea extraordinară care se dezvăluie ochiului. Terasa de belvedere va avea în componenţă o pasarelă semicirculară amplasată în consolă peste abisul de 60 m adâncime. Acest obiect investiţional în plus faţă de scenariul 1, sunt menite să facă diferenţa. În acest scenariu, efortul investiţional este de 2.748.510 lei fără TVA , din care 2.008.285 lei fără TVA lucrări de C+M ( construcţii montaj ).
Scenariul 3
Scenariul reabilitării structurilor de vizitare din canionul şi cascada Tamina şi a punctului de belvedere, precum şi edificarea a două poduri suspendate pe cabluri deasupra prăpăstiilor limitrofe canionului.
Acest scenariu prevede pe lânga lucrările specificate la scenariul 2 respectiv amenajarea structurilor de vizitare ale cascadei şi canionului şi punerea în valoare a punctului de belvedere de la cota 1154,5 m prin edificarea unei terase acoperite din care turistul poate beneficia în siguranţă de priveliştea extraordinară care se dezvăluie ochiului şi edificarea unui pod suspendat de 152 m lungime pentru completarea traseului de vizitare în partea de final al acestiua precum şi un pod suspendat între cei doi versanţi ai canionului. Aceste obiecte investiţionale în plus faţă de scenariul 2, sunt menite să facă diferenţa majoră intre scenariul 1 şi 2 comparativ cu scenariul 3 care din punct de vedere constructiv valorifică la maxim potenţialul peisager al obiectivului turistic studiat. În acest scenariu, efortul investiţional este de 4.381.393 lei fără TVA , din care 3.320.351 lei fără TVA lucrări de C+M ( construcţii montaj ).