
O parte a unei vechi uzine a Brașovului se pregătește să primească o nouă şansă la viaţă. Este vorba de Hangarul 40, locul unde în anii ‘30 şi ‘40 erau produse avioane, inclusiv avionul de vânătoare IAR 80, care a participat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, IAR a fost integrată în cadrul fabricii de tractoare, iar hangarul a devenit o altă secţie din platforma de 100 de hectare.
Uzina a fost închisă în 2006, iar terenul a fost preluat de grupul francez Immochan (devenit ulterior Ceetrus) în 2012. Fosta platformă industrială a devenit treptat proiect imobiliar – Coresi, pentru a cuprinde 100.000 mp de retail, 80.000 mp de birouri, 3.000 de apartamente livrate şi 2.300 în construcţie, o investiţie totală de 350 mil. euro până astăzi.
„Ce nu se vede la Coresi? Businessul creat pe orizontală, taxele plătite la stat, calitatea vieţii (a locuitorilor – n.red.) şi imaginea îmbunătăţită a Braşovului. Sigur, este regretabil că nu mai facem tractoare la Braşov, că nu mai există Tractorul, însă este foarte probabil ca modelul social, economic şi comunitar de astăzi să fie net superior celui din perioada 1990-2006 (când încă funcţiona uzina – n. red.)“, explică Tatian Diaconu, CEO al Nhood, o companie care oferă servicii de consultanţă imobiliară, care a fost mandatată de dezvoltatorul imobiliar Ceetrus să îi administreze portofoliul de proiecte.
Acum, hangarul unde se produceau anterior avioane (cunoscut de tractorişti drept T40), care are o suprafaţă de circa 2.000 mp, va fi reintrodus în circuitul public începând din 2025 ca spaţiu de evenimente, după ce clădirea a fost consolidată și reabilitată în întregime. Vechiul hangar va deveni un centru de entertainment, cu o componentă de HoReCa, respectiv o locație unde brașovenii, dar și turiștii vor putea veni să se relaxeze, dar și să afle mai multe despre ce a reprezentat acest loc odinioară, precum și ce rol au avut vehcile fabrici pentru dezvoltarea Brașovului.
Citește și:
Avionul de vânătoare IAR-80 a fost o armă letală şi extrem de competitivă, mai ales atunci când era pilotată de aşii aviaţiei româneşti. IAR-80 a fost considerat unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, surclasând aparate de zbor faimoase ale vremurilor sale.
IAR/Hangar 40 din Braşov
- Între 1927 şi 1946, pe platforma de la Braşov a funcţionat o fabrică de avioane ce a produs, începând cu 1941, avionul de vânătoare IAR80.
- În perioada 1947-2006, la IAR Braşov funcţionează o fabrică ce ajunge să realizeze tractoare.
- Începând cu 2012, fosta platformă industrială devine treptat proiect imobiliar, transformarea fiind realizată de către Immochan (Nhood) pentru a cuprinde 100.000 mp de retail, 80.000 mp de birouri, 3.000 de apartamente livrate şi 2.300 în construcţie, o investiţie totală de 350 mil. euro.