
Ministerul Mediului a publicat ordinul prin care impune din nou cote de vânătoare a urșilor. 486 de animale ar urma să fie împușcate. Ministerul spune că a crescut numărul de atacuri provocate de urși asupra oamenilor, precum și frecvența cu care acestea au loc. Ministrul Barna Tánczos propune o cotă de intervenție asupra urșilor bruni de 486 de exemplare, adică vânătoarea oricărui urs în scop „preventiv”. Proiectul de ordin de ministru pentru cotele de vânătoare se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Inițial, ministrul anunțase un prag de 426 de urși. Ministerul Mediului organizează, de asemenea, o dezbatere miercuri, la sediul instituției, de la ora 16:00.
Ce spune ordinul de ministru
426 de exemplare de urs brun este „nivelul de prevenție” pe care l-a stabilit ministerul, conform proiectului de ordin. Adică atâția urși pot fi împușcați de vânători, liber, fără a exista dovezi că animalele reprezintă un pericol pentru om. Cele 426 de exemplare se împart între fondurile cinegetice, în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice care au avut loc și de numărul de derogări date de-a lungul timpului. De exemplu, fondul de vânătoare Făgăraș, județul Brașov, are alocat un exemplar drept cotă de prevenție. În Ojdula, județul Covasna, acolo unde a fost împușcat și ursul Arthur în urmă cu doi ani, este alocat un număr de patru urși.
La cotele de prevenție alocate asociațiilor de vânătoare județene se mai pot adăuga încă 60 de urși, în cazul în care se atinge limita de 426. Aceste 60 de exemplare reprezintă cotele de intervenție, un fel de derogări speciale pentru cazuri urgente de urși care reprezintă un pericol iminent. Urșii sunt împușcați în prezent numai după astfel de derogări semnate de ministru individual, pentru fiecare urs în parte.
În total, așadar, vor fi vânați 486 de urși. Ministerul a ajuns la aceste cifre în urma unui studiu parțial în care a estimat, calculând după raportările vânătorilor, numărul derogărilor și dosarelor de pagube, că în România sunt undeva la 8.000 de urși bruni. Ordinul vine și cu o serie de condiții pentru vânători. Ei nu au voie să împuște urșii a căror blană valorează mai mult de 500 de puncte CIC, punctaj internațional care se calculează în funcție de mărimea animalului și frumusețea lui, și nici femele cu pui.

Vânătorii trebuie să plătească, de asemenea, o taxă Gărzii Forestiere Naționale, tot în funcție de punctajul CIC, și trebuie să recolteze și să analizeze pe cheltuiala lor probe biologice de la fiecare urs împușcat.
Cum explică ministerul cotele de vânătoare
„Au murit prea mulți oameni, am plătit prea mulți bani pentru despăgubiri. Atacurile se înmulțesc, interacțiunea om-urs generează prea multe conflicte. Obligația noastră este să apărăm viața umană și bunurile create de om”, a declarat Barna Tánczos, la începutul lunii aprilie, când a anunțat proiectul de ordin de ministru. Ministerul Mediului spune, în referatul de aprobare a ordinului, că incidența pagubelor produse de urși a crescut, iar statul a plătit în ultimii doi ani despăgubiri de aproape 13 milioane de lei. De asemenea, mai argumentează ministerul, în perioada 2016 – 2021, adică de când au fost eliminate cotele de vânătoare, au avut loc 154 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor. 14 oameni au murit în această perioadă, mai precizează instituția.
Citeşte știrea integrală pe libertatea.ro