Herghelia de cai de la Sâmbătă de Jos, din judeţul Braşov, cunoscută drept „leagănul de creştere a lipiţanului românesc” are o tradiție de peste 100 de ani.
Mâine de la ora 11.00, la Herghelia Sâmbăta de Jos va avea loc un spectacol ecvestru prilejuit de recunoașterea tradiției de creștere a lipițanului în România ca patrimoniu imaterial, universal UNESCO, cu următoarea componentă:
Programul include:
1.Dresaj academic competițional cu armăsarul Mister 5 min.
2.Dresaj la trăsura cu atelaj de un cal 7 min
3.Demonstrați de dresaj artistic Carusel cu 4 armăsari 12 min.
4.Demonstrați de dresaj Clasic Calare cu un armăsar 7 min
5.Demonstrație de dresaj la trăsura cu atelaj de 4 armăsari 5 min.
6. Prezentare a 4 armăsari de reproducție 5 min
7.Dresaj artistic cu un armăsar 10 min.
8 Prezentare de maraton la trăsura cu atelaj de doi cai 5 min.
Accesul în incinta hergheliei pentru acest eveniment se face de la ora 9.00, taxa de intrarea fiind 20 de lei. Vizitarea hergheliei se va putea face doar de la ora 13.00.
herghelia de la Sâmbăta de Jos datează din anul 1874, de pe vremea contelui Johannes von Bruckenthal, cel care a adus rasa lipiţani pe meleagurile noastre.
În acele timpuri, contele deţinea nu mai puţin de 3.200 de hectare de teren, precum şi satele iobăgeşti din Ţara Făgăraşului. Este practic una din cele mai importante herghelii de cai Lipiţani din lume, se cresc şapte linii de sânge care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola şi Tulipan”
În cadrul complexului se află şi „Castelul Brukenthal“, edificiu declarat monument de arhitectură ce face parte din patrimonial naţional. Castelul a fost construit în perioada anilor 1750 – 1760 de către clăcaşii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu.