
Locțiitorul comandantului Grupului de Luptă al NATO în România, locotenent colonelul Mathieu, a spus pentru Europa Liberă, că structura militară este complet operațională și, în caz de nevoie, gata de luptă. Grupul NATO din România are aproximativ 1.500 de persoane, cei mai mulți militari francezi.
„Ne pregătim noi înșine mult pentru a fi gata pentru ce putem vedea în Ucraina. Acesta este rolul nostru, să recunoaștem, să înțelegem ce vedem și să fim gata să apărăm Alianța, toate țările din NATO”, a subliniat locțiitorul comandantului.
La un an de la oficializarea înființării în România a unui Grup de Luptă NATO, locțiitorul comandantului structurii acordă primul interviu presei din România. El spune că militarii străini din cele patru state aliate sunt în formație completă și au chiar mai multe dotări decât au nevoie.
Este vorba despre un batalion de tancuri Leclerc, printre cele mai puternice tancuri din lume, sute de mașini blindate și lansatoare de rachete.
Poligonul din județul Brașov, bază principală de antrenament
În plus, în baza militară de la Cincu/jud. Brașov s-au construit, începând de anul trecut, inclusiv poligoane și locuri de antrenamente pentru lupte urbane.
NATO apără estul Alianței Nord Atlantice și cu avioane de luptă care au misiuni permanente. „Vom sta atât timp cât situația o cere. Din ce știm până acum, nu există un termen de plecare. Suntem acolo și suntem fericiți să fim acolo. Chiar suntem fericiți să lucrăm cu forțele românești. Așa că suntem acolo pentru mulți ani. Toți partenerii din cadrul Grupului de Luptă au adus aici ce au avut ei mai bun, cele mai bune materiale, cele mai bune dotări ale lor, pentru că vrem să fim gata de luptă cât de repede ar fi nevoie. Desigur, avem tancurile de luptă Leclerc, care este una dintre cele mai bune arme pe care le avem în Armata Franței, dar avem unele active de artilerie foarte eficiente. Avem mașini blindate, avem nenumărate lansatoare și rachete”, a spus locotenent colonelul Mathieu.
Militarii din Grupul de Luptă din România sunt din Franța, care și-a asumat să conducă acest grup, Olanda, Belgia și Luxemburg.
Trei grupuri de luptă sunt în cele trei țări baltice și câte unul în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Și România are peste 100 de militari trimiși în misiune în Polonia, care fac parte din Grupul de Luptă al NATO din această țară. Prima misiune în acest cadru a avut loc în 2017.