Imobiliare.ro primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România, avertizează frecvent utilizatorii asupra capcanelor pe care le întâmpină atât chiriașii, cât și proprietarii. Pentru a preveni posibilele neplăceri,
În cazul în care locuiești în chirie, în Brașov, sau în orice altă parte a țării, trebuie să cunoști termenii și condițiile de închiriere ale unei proprietăți, înainte de a semna orice contract.
Termenii de închiriere reglementați dintre un proprietar și un chiriaș trebuie să fie scriși într-un contract. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași, spun specialiștii Imobiliare.ro, care atenționează că doar un contract poate salva atât chiriașul, cât și proprietarul în cazul unor neînțelegeri.
După ce au fost negociate o serie de aspecte, precum data efectuării plății, termenii agreați în cazul unei întârzieri la plata chiriei sau clauza cu privire la accesul tău la proprietate, contractul poate fi redactat. Descarcă un model de contract de închiriere
Înainte de a semna orice contract, ascultă ce are de spus chiriașul și apoi încearcă să găsești un compromis alături de el pentru a te asigura că, în final, contractul de închiriere este favorabil pentru ambele părți.
Drepturile și obligațiile proprietarului
Orice proprietar care dă o locuință în chirie are dreptul să rezilieze contractul de închiriere în cazul în care condițiile incluse în acesta sunt încălcate de către chiriaș, subliniează specialiștii Imobiliare.ro. Totuși, această clauză trebuie să fie precizată în contract. Aparte de această clauză ce trebuie să fie descrisă cât mai clar evită să treci utilitățile pe numele chiriașului. Și mai important, pentru a te asigura că în cazul unor neplăceri există un buget alocat pentru posibilele daune, este important să negociezi termenii garanției.
În ceea ce privește starea imobilului, proprietarul este cel care trebuie să predea locuința în stare bună chiriașului, intrând în responsabilitatea proprietarului realizarea lucrărilor de reparație și de menținere a acesteia pe parcursul contractului de închiriere. De asemenea, proprietarul este cel care trebuie să se asigure că instalațiile funcționează corespunzător și că nu există probleme cu elemente de structură ale imobilului, precum acoperișul sau fațada, în special în cazul caselor.
Responsabilitățile chiriașului
Pe de altă parte, chiriașul trebuie să folosească locuința în scopul în care aceasta a fost închiriată. De exemplu, dacă chiriașul ia un apartament în scopul de a locui în acesta, nu îl poate transforma în câteva luni într-un cabinet sau într-un birou de firmă.
Un alt aspect important este cel legat de garanții și asigurări. Asigură-te că persoana care îți dă spațiul în chirie este și proprietarul imobilului și negociază termenii legați de garanție și penalizări.
Tot chiriașul este cel care trebuie să plătească chiria și alte cheltuieli specificate în contract, precum întreținerea sau utilitățile, să asigure curățenia în interiorul locuinței, să repare sau să înlocuiască orice lucru pe care îl deteriorează pe parcursul șederii pentru că nu l-a folosit corespunzător și să predea la final locuința într-o stare bună.