Grupul de restaurante City Grill a anunțat că va investi 1,5 milioane de euro în modernizarea restaurantului Cerbul Carpatin, acesta urmând să fie deschis în luna iulie, după ce inițial se dorea ca deschiderea să aibă loc luna aceasta. „Abia în aprilie a venit avizul de la Direcția de Cultură, iar oamenii se pot apuca de lucrări. probabil că se va deschide în luna iulie”, a declarat Călin Ile, președintele Consiliului de Administrație al companiei Aro Palace, cea care deține spațiul respectiv.
Cu o istorie de peste 15 ani, grupul şi-a concentrat investiţiile în Capitală, însă anul acesta va merge pentru prima dată în afara Bucureştiului prin deschiderea restaurantului Cerbul Carpatin din Piaţa Sfatului din Braşov.
„Vom deschide la Braşov restaurantul Cerbul Carpatin din Piaţa Sfatului, în parteneriat cu Transilvania Investment. Facem acolo o investiţie de 1,5 milioane de euro. Cerbul Carpatin este un fel de Caru’ cu Bere al Braşovului. Va avea 400 de locuri restaurantul“, spunea anul trecut Dragoş Petrescu, fondatorul grupului City Grill.
La începutul anului, antreprenorul anunţa că ia în calcul extinderea la nivel internaţional, în Viena (Austria), dar acum spune că această investiţie încă nu se va realiza. „Am pus pe hold orice expansiune regională momentan“.
Grupul City Grill este unul dintre cei mai mari angajatori, cu 1.500 de salariaţi. Compania a adus angajaţi din opt ţări, cei mai mulţi din Nepal.
Cerbul Carpatin era restaurantul de la parterul Casei Negustorilor
Clădirea a fost construită în secolul al XVI-lea (1541 – 1547) de Apollonia Hirscher, soţia judelui de Braşov de la acea vreme. Aflată în Piaţa Sfatului, Casa Negustorilor era destinată comerţului şi a breslei batusilor. „Batus” era denumirea dată micilor negustori, care aveau ca îndeletnicire comerţul cu amănuntul. Aceştia puteau să îşi desfăşoare activitatea la parterul clădirii, unde fuseseră amenajate ateliere.
Apollonia Hirscher a ridicat Casa Negustorilor după o întâmplare care a avut, în cele din urmă, un final fericit. Fiica judelui de Braşov fusese declarată moartă şi îngropată după datini, lăsând în urma sa o mare durere. Însă, la scurt timp de la înmormântare, un gropar sărac a dezgropat mormântul în încercarea de a-i fura fetei bijuteriile cu care a fost înmormântată.
Atunci a avut parte de o mare surpriză: fata trăia, fiind până atunci în moarte clinică. Astfel, Apollonia Hirscher a promis că va ridica o clădire pentru a cinsti acest eveniment, lucru care s-a şi întâmplat. De altfel, întâmplarea a fost ilustrată într-o frescă, aceasta aflându-se în clădire.
Casa Negustorilor a fost construită într-un stil renascentist, însă stilul ei s-a mai schimbat odată cu trecerea timpului şi odată cu intervenţiile de restaurare. Edificiul este alcătuit din două pavilioane, unul destinat micilor magazine ale negustorilor şi unul pentru oficiul vamal. Sub clădire, a fost proiectată o pivniţă, mare parte din ea adăpostind vinurile sortite vânzării.
Arhitectura Casei Negustorilor a avut cel mai mult de suferit în urma marelui incendiu din anul 1689, iar aspectul actual a fost dobândit odată cu restaurările petrecute în perioada 1759-1847. După dispariţia breslelor, edificiul a avut alte întrebuinţări, astăzi, în el fiind amenajate un restaurant, o cafenea şi nişte galerii comerciale.