Curtea de Apel București a rămas în pronunțare luni, 24 aprilie, cu privire la competența judecării dosarului în care Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea titlului de „Luptător remarcat prin fapte deosebite” al lui Ion Iliescu. Fostul șef de stat n-a depus niciun document la dosar împotriva acțiunii reclamantului și nici nu a avut avocat.
Judecătoarea Ana Corina Tudor de la Curtea de Apel București (CAB) a pus în discuție din oficiu, la primul termen de judecată, competența soluționării cauzei, după ce dosarul privind retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu a fost declinat de Tribunalul București (TB), pe data de 27.02.2023.
Din motivarea instanței rezultă că nu calitatea lui Ion Iliescu la determinat pe judecător să decline cauza la Curtea de Apel, ci aceea a Administrației Prezidențiale, cea care i-a conferit titlul fostului șef de stat.
„În cauză, în raport de criteriul poziționării autorității publice pârâte, în sistemul administrației publice și de obiectul principal al acțiunii în contencios, anularea actelor administrative privind anularea Certificatului de Luptător pentru Revoluția din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant și retragerea titlului conferit conform Decretului nr. 1053/2019, competența de soluționare a litigiului aparține Curții de Apel București, secțiile de Contencios Administrativ și Fiscal”, se arată în motivarea TB.
Adio acces gratuit în sanatorii pentru Ion Iliescu
Nu este exclus ca urmare a acestor discuții să apară un conflict de competență între Curtea de Apel și Tribunal în ceea ce privește retragerea titlului de revoluționar al lui Ion Iliescu, urmând ca Instanța supremă să decidă pe rolul cărei instanțe se va judeca dosarul.
Ion Iliescu nu a avut avocat nici la Tribunalul București, nici la Curtea de Apel București și nu a depus până la acest moment niciun document la dosar, ceea ce arată că fostul șef de stat lasă la aprecierea instanței retragerea titlului de revoluționar.
Odată cu pierderea acestui certificat, Ion Iliescu ar putea pierde și anumite drepturi conferite prin lege, cum ar fi:
- prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat,
- acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale,
- medicamente gratuite,
- acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.
De ce i-a fost retras lui Iliescu certificatul de revoluționar
Reamintim că Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 i-a retras lui Ion Iliescu, pe data de 31 mai 2022, titlul de „Luptător remarcat prin fapte deosebite” la Revoluția din 1989.
Comisia în unanimitate a constatat că Ion Iliescu:
- A intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944
- A intrat în Partidul Comunist Român în anul 1953
- A avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR.
- La 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957)
- A devenit șef de secție al CC al PCR ( 1965), prim-secretar al CC al UTC. La un moment dat a ocupat funcția de șef al departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR.
- A servit mai apoi ca ministru pentru probleme legate de tineret între 1967 și 1971, după care, timp de 6 luni a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
- Între anii 1971-1974 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean al PCR Timiș și din anii 1974-1979 a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului Județean al PCR Iași.
„Având în vedere faptul că în perioada 1971 a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al PCR coroborat cu funcția de conducere deținută la UTC al PCR, Comisia constată că sunt îndeplinite condițiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea nr. 242/2021 pentru a deține calitatea LRM conform textului de lege: „De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român”, motiv pentru care în unanimitate, decide demararea procedurii administrative de anulare a certificatului de „Luptător Remarcat prin fapte Deosebite”, se arată în motivarea deciziei.
Tot la Curtea de Apel București se va judeca în procedura de cameră preliminară, pe 29 iunie, Dosarul Revoluției 3 în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost trimiși din nou în judecată de către Secția Parchetelor Militare pentru infracțiuni contra umanității.