Sunt mai scumpi decât anul trecut, dar nelipsiţi de pe mesele românilor. De 1 mai, tot micii vor umple grătarele. Pentru că anul trecut au vândut toată marfa, acum, unele fabrici au crescut producţia şi cu 25%. Şi preţurile sunt mai piperate ca până acum. Dar tradiţia e nepreţuită aşa că nouă tone de mici vor lua drumul străinătăţii pentru românii din diaspora.
Într-o fabrică de carne din România se lucrează la foc automat. 25 de tone de carne pentru grătar, dintre care 15, numai de mici, vor fi pregătite pentru mesele 1 mai.
Producţia e cu un sfert mai mare decât anul trecut
„ Cel mai mult se caută micii, ceafa pentru grătar, scăriţa, cârnăciorii pentru grătar. Micii au carne de vită, carne de porc, condimente – sare, piper, usturoi şi bicarbonatul care îi face să cească şi să arate atât de frumoşi”, a precizat Daniela Bordei, Sef Departament Calitate.
Aşa că producătorii s-au adaptat, ne vând toate produsele pentru grătar în aceeaşi caserolă: mici, cârnaţi şi ceafă. Odată cu producţia a crescut şi preţul. Tarifele sunt mai mari, la toate preparatele din carne de porc, cu 10%. Tradiţia de a mânca mici de sărbători e atât de puternică încât românii îi caută oriunde ar fi în lume.
„De Paşte am trimis 3 tone în Marea Britanie, 3 tone în Iralnda, în Germania, o tonă şi ceva. Îi trimitem doar congelaţi că fac până acolo 2-3 zile. Anul ăsta cred că o să trimitem 8-9 tone pentru 1 mai”, a declarat Alexandru Scheul – manager fabrică, pe partea de export.
Mai multe detalii, pe observatornews.ro.