Duminică, 23 aprilie, Brașovul prinde culoare, odată cu coborârea Junilor în Cetate. Parada Junilor Brașovului este una din cele mai cunoscute evenimente care au loc anual în orașul nostru, în Duminica Tomii.
Este un obicei străvechi moștenit de la primii locuitori ai orașului Brașov, care s-au stabilit pe pământul unde acum se află Șcheii Brașovului, încă din secolul al XIV-lea. Deși prima atestare documentară a acestei tradiții este din 1728, într-una din cărțile arhivei Primei Școli Românești din Șchei, sunt istorici care susțin că obiceiul are origini mult mai vechi, încă de pe vremea dacilor. Cu toate acestea, puțini sunt aceia din ziua de astăzi care cunosc înțelesul acestei tradiții, scrie ghidlocal.ro.
Ce semnifică parada Junii Brașovului?
La origini, sărbătoarea Junilor semnifică reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Acest obicei este, de fapt, o inițiere militară a feciorilor, denumirea de „juni” semnificând „bărbați tineri, necăsătoriți”. Este o tradiție inspirată, într-adevăr, de la daci, având pretextul unui ritual străvechi de slăvire a soarelui, la începutul primăverii, când natura renaște.
Însă, această tradiție a fost concepută, așa cum o știm astăzi, de către primii locuitori ai cartierului Șchei, mai exact de către membrii organizației militare care sălășluiau aici. Tradiția a fost sprijinită de voievozii români din Principate, încă din secolul al XIV-lea, având ca scop inițierea în armată a feciorilor locali pentru a întări apărarea pământului din Țara Bârsei. De aceea, putem spune că, la origini, junii sunt de fapt o castă militară cu obiceiuri inspirate de la daci.
Cum sunt împărțiți junii?
La orice popor primitiv putem observa o tendință specifică: bărbații sunt împărțiți în funcție de grupe de vârste. Grupul „junilor” cuprinde toți acei bărbați necăsătoriți, cu vârste cuprinse între 17 și 46 de ani. Pentru a intra în categoria juniei, la toate popoarele, bărbații treceau printr-o perioadă de inițiere care avea loc de obicei în locuri retrase, departe de așezări, dar și de privirile femeilor. Aici, tinerii îndurau diferite încercări, printre care foamete, alergare, călărit, lupte, cățărat pe stânci, antrenament cu buzduganul și alte arme etc. Conform ritualului junilor brașoveni, aceștia erau supuși la astfel de probe la Pietrele lui Solomon, un loc ideal pentru inițiere militară.
Junii brașoveni sunt, la rândul lor, împărțiți în 7 grupe, având fiecare câte un conducător (denumit vătaf). Grupele de juni au următoarele denumiri:
Junii Tineri: ceata originală și veche a junilor (denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”)
Junii Bătrâni: denumire atribuită bărbaților căsătoriți care însoțeau alaiul de juni
Junii Curcani: compania s-a format în perioada războiului pentru Independență a României, din 1877
Junii Dorobanți: grup desprins din formațiunea Junilor Curcani în anul 1924
Junii Brașovecheni: denumire dată junilor din Brașovul Vechi în anul 1851
Junii Roșiori: grup format în 1908, alcătuit din bărbații căsătoriți din zona nord-vestică a Șcheiului
Junii Albiori: grup format în anul 1860, în mare parte fiind negustori și măcelari din Șchei
Ceea ce este interesat, în fiecare an, la parada Junii Brașovului, este faptul că participă juni din fiecare grupă, fiecare având vestimentație specifică, dar și un steag dedicat.
Parada începe la 11.00, din Piața Unirii
În acest an, la ora 11.00 începe parada junilor pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri urcă până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).
Parada, completată de două târguri în oraș, plus unul la Pietrele lui Solomon. Și „o masă cu Junii”
În acest an, vor fi două târguri în Piața Sfatului: Festivalul de artă tradițională și meșteșuguri și Festivalul producătorilor brașoveni.
La „Festivalul de Artă Tradițională și Meșteșuguri” sunt prezenți 22 de meșteșugari și artizani, specializați în pielărit, cusături, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, împletituri, realizarea obiectelor de podoabă, cioplit în lemn, sculptură, modelaj în lut, olărit, împâslit, mozaic, vitralii, ceramică. Evenimentul este organizat de Primăria Brașov în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov.
„Festivalul producătorilor brașoveni” aduce în Piața Sfatului 16 producători și 3 artizani. Brașovenii și turiștii se vor putea delecta cu brânzeturi tradiționale și preparate din carne tipice zonei, prăjituri delicioase, pâine cu maia, cozonaci, plăcinte, paste proaspete, sucuri naturale, gemuri, dulcețuri ori diverse sortimente de zacuscă, dar și săpunuri și produse cosmetice, bijuterii și decorațiuni artizanale, toate muncite de mâini iscusite, organizate în mici afaceri locale, de familie. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și cu Asociația Produs în Brașov.
Tot în Piața Sfatului, după trecerea și prezentarea junilor, va fi un concert de muzică populară cu invitați speciali: Tudor Furdui Iancu, Sava Negreanu Brudașcu, Aurel Tămaș.
La Pietrele lui Solomon, pe lângă mesele tradiționale pe care le au junii, Primăria va amenaja o masă a comunității, de 60 de metri și 140 de locuri, unde brașovenii vor putea împărtăși experiențe culinare, dar nu numai, cu concetățenii lor, fie că aduc mâncarea de acasă, fie că o cumpără de la comercianții prezenți acolo, în cadrul primei ediții a evenimentului „La masă cu Junii”.
BRAȘOV, luminat în culorile tricolorului, de ziua Junilor
Pentru a marca acest moment important pentru identitatea orașului nostru, literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în culorile tricolorului, au anunțat reprezentanții Municipalității.
Expoziție dedicată Junilor Dorobani, la Muzeul Civilizației Urbane
„Tradițiile Junilor din Șchei și Brașovechi. Centenarul Societății Junilor Dorobanți” este expoziția vernisată de Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, care prezintă aspecte privind portul tradițional, unele obiceiuri ale Junilor din perioada pascală, portul, simbolurile și tradițiile Junilor Dorobanți din Șchei, prin panouri informative și etalarea de obiecte de patrimoniu.
Restricții de circulație
Ca în fiecare an, pe traseul paradei Junilor, Piața Unirii – str. Mureșenilor – Prefectură – str. Republicii – Piața Unirii – Pietrele lui Solomon, duminică, 23.04.2023, se vor introduce următoarele restricții de circulație:
- Începând cu ora 7:30, pe tot parcursul zilei, va fi blocat accesul auto spre Pietrele lui Solomon, din Piața Unirii. Riveranilor li se va permite accesul între Piața Unirii și str. Podul Crețului până la ora 10.00 și după ora 14.00;
- Ora 10:00 – va fi blocat accesul auto spre Piața Unirii – în dreptul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie (Maternitate); Șirul Gheorghe Dima, str. Constantin Brâncoveanu str. Prundului și str. C-tin Lacea vor fi închise;
- Ora 10:30 – va fi blocat accesul auto pe str. Mureșenilor;
- Ora 11:00 – va fi blocat accesul auto pe b-dul Eroilor
- Ora 11:00 – va începe coborârea Junilor din Piața Unirii.
- Va fi restricționat traficul auto pe strada Constantin Lacea, de la intersecția cu strada Luca Arbore și până spre Piața Unirii, în intervalul 9:45 – 11:00, accesul fiindu-le permis doar riveranilor.
- Până la trecerea grupurilor de juni, pentru a evita producerea de accidente, va fi interzisă parcarea autoturismelor pe bulevardul Eroilor, pe str. C. Brâncoveanu, pe str. Poarta Șchei și la Pietrele lui Solomon.
- Pentru a asigura staționarea mijloacelor de transport în comun, va fi restricționat accesul în parcările din zona dintre Casa Armatei și Cinematograful Astra și la Biblioteca Județeană. Închiderea accesului în aceste parcări se va face, etapizat, începând de sâmbătă.
Secvențial, traficul și accesul în parcări vor fi redeschise pe măsură ce coloanele de juni vor parcurge traseul paradei.
Festivalul Primăverii Brașov 2023 – spectacol folcloric
Desfășurător
Ora 12.00 – Fanfara de juniori
Ora 13.00 – Ansamblul Măgura Codlea – Lorena și Radu Adam
Ora 13.50 – Ilinca Din
Ora 14.10 – Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței – Dans de Sibiu
Ora 14.18 – Flaviu Florea
Ora 14.30 – Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței – Dans Someș
Ora 14.38 – Anuța Săgneanca
Ora 14.53 – Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței – Dans Moldova
Ora 15.00 – George Muraru
Ora 15.15 – Ansamblul Poienița – Dans Oltenia
Ora 15.23 – Tudor Furdui Iancu
Ora 15.53 – Ansamblul Poienița – Dans Făgăraș
Ora 16.00 – Sava Negrean Brudașcu
Ora 16.40 – Ansamblul Zestrea Săceleană
Ora 17.00 – Aurel Tămaș
Observație : programul poate suferi mici modificări în funcție de desfășurarea efectivă a evenimentului