
Programul de bugetare participativă inițiat de Primăria Brașov a ajuns la cea de-a treia ediție. În total, 12 proiecte au fost declarate eligibile, iar brașovenii au putut să le voteze pe cele pe care le-au considerat prioritare pentru dezvoltarea orașului.
În această dimineață, primarul Allen Coliban a prezentat cele 4 proiecte câștigătoare adăugând faptul că alte două proiecte sunt pe „lista de rezervă”, încadrându-se în bugetul alocat pentru capitolul bugetare participativă.
„Prin acest program, am vrut să implementă proiecte care aduc plus valoare orașului și răspund nevoilor cetățenilor, totodată, inițiatorii putând face parte din echipa de implementare”, a precizat primarul.
Proiecte câștigătoare sunt următoarele:
La categoria „orașul mobil”: Reducerea vitezei de circulație a mașinilor, în valoare de 450.000 de lei (232 de voturi)
Pentru a reduce riscurile de accidente în tot orașul, este necesară reducerea vitezei de circulație, mai ales pe arterele principale (de exemplu Calea București), unde foarte mulți șoferi circulă cu viteză foarte mare și pun în primejdie siguranța pietonilor, dar și a celorlalți participanți la trafic. Este propus un buget pentru achiziția de radare, inclusiv cu afișaj viteză, și camere video de detecție numere înmatriculare pe 10 străzi.
La categoria „orașul verde”: Intersecția verde, în valoare de 250.000 de lei (200 voturi)
Proiectul constă în amenajarea de spații verzi în jurul intersecțiilor foarte aglomerate, cu trafic intens, prin plantarea acelor soiuri de arbuști și arbori care reușesc să absoarbă cât mai bine emisiile cauzate de circulația rutieră.
La categoria „orașul relaxat”: Un instrument muzical în fiecare școală, în valoare de 200.000 de lei (318 voturi)
Pentru a putea dezvolta o viitoare generație a comunității noastre mai bună, mai socială și mai legată, avem nevoie pe lângă dascăli și de instrumente specifice pentru dezvoltarea lor echilibrată. Propunerea este de achiziții de instrumente muzicale, în acord cu cerințele și pregătirea profesorilor de muzică din fiecare școală, pentru toate unitățile de învățământ, astfel încât educația muzicală să se facă într-un mod activ și plăcut.
La categoria „orașul comunităților”: Centru interactiv de artă și știință pentru copii, în valoare de 480.000 de lei (385 de voturi)
Proiectul propune înființarea unui centru interactiv de artă și știință într-unul dintre spațiile existente la Banca de cultură Apollonia. Proiectul pornește de la ideea că un copil care înțelege principiile de bază ale științei sau artei, precum și noile tehnologii, le va folosi în mod creativ indiferent de domeniul în care va ajunge să profeseze: medicină, arhitectură, artă, inginerie etc. Sub îndrumarea unor adulți competenți, copiii pot învăța jucându-se, pot învăța să lucreze într-un grup, să colaboreze, să se documenteze singuri etc., deprinderi pe care le vor avea pe tot parcursul vieții.
Pe lista de rezervă:
Amenajare perdea verde pe str. 13 Decembrie, cu o valoare de 420.000 de lei (159 voturi)
Amenajarea pe această stradă a unei perdele din brazi tuia, pe partea dreaptă, în dreptul blocurilor de la stradă, începând din dreptul Isaran până la Qualis Residence. În acest fel s-ar reduce poluarea aerului cauzată de traficul rutier și se va crea o amortizare a poluării fonice.
„Strada liberă“ din cartierul Bartolomeu:, cu o valoare de 25.000 de lei (145 voturi)
Proiectul constă în implementarea unui eveniment lunar numit „Strada liberă“ în cartierul Bartolomeu (propunere str. Bobului), care va consta în blocarea unei străzi pentru traficul rutier, pentru a deveni pietonală pentru o zi, și organizarea de diverse jocuri pentru copii și activități pentru adulți și pensionari.