Antalya este regiunea cu cele mai multe structuri de primire turistică din Turcia, iar resorturile pot fi considerate mici oraşe, cu absolut tot ce îi trebuie unui turist pe perioada sejurului: multe restaurante de tip all inclusive şi a la carte cu meniuri locale şi internaţionale, baruri cu băuturi internaţionale, cafenele, patiserii, centru spa, magazine, aqua park şi spaţii de joacă pentru copii, piscine, plajă proprie sau foişoare contra cost cu majordom alocat. De asemenea, turiştii pot să participe la activităţile sportive şi de divertisment în aer liber, de la tenis, yoga, aqua gym, sporturi de apă la spectacolele cu artişti şi dansatori.
Modul în care se face turism în Turcia poate fi un exemplu și pentru români. Astfel, tour-operatorii turci au și câteva sfaturi pentru sectorul HoReCa din România și pentru Guvernul României, astfel încât să se ridice standardele din acest domeniu și să fie atras un număr mai mare de turiști.
Summer Tour este una dintre cele mai mari agenții de turism din Turcia, parteneră a tour-peratorului consacrat din România, Paralela 45. Mahir Ahmetoğlu, CEO al companiei, a explicat modul în care industria ospitalității din Turcia a reușit să treacă peste unele dintre cele mai mari crize ale ultimilor ani: începând de la pandemia, conflictul ruso-ucrainean, ținând cont că rușii sunt cei mai mulți dintre turiștii regiunii, dar și cutremurul devastator din Turcia.
Fericirea și standardele, pe primul plan
În primul rând, a subliniat aceasta, toată lumea trebuie să fie fericită, de la client, la angajat, iar apoi lucrurile decurg de la sine. De altfel, trebuie acordată o mare atenție nevoilor clienților și niciodată să nu faci rabat de la calitate. „Un sfat important, dacă pierzi din calitate, pierzi din afacere și apoi pierzi clienți”, a subliniat Mahir. De altfel, turcii investesc în permanență în hoteluri, tocmai pentru ca turiștii să beneficieze se servicii la cele mai înalte standarde. „Nu putem să scădem sub standardul pe care am mers şi mergem de atâţia ani„, a punctat acesta.
Pandemia nu a fost motiv de lamentare pentru touroperatorii turci. La apariția fiecărei situații de criză, hotelierii turci au reușit să gestioneze problemele cu brio, s-au reinventat și le-au oferit în plus turiștilor.
Pandemia a fost văzută ca o oportunitate
„În 2020 am folosit pandemia drept o oportunitate pentru a renova hotelul, deoarece suntem deschiși 12 luni pe an, chiar și de Revelion. Ne așteptăm ca sezonulde vară să fie foarte bun, ne așteptăm la peste 25% mai mulți turiști decât au fost anul trecut. Până în luna octombrie se poate veni aici la mare, anul trecut a fost foarte cald. Din septembrie prețurile scad și vin și mulți oaspeți români”, a exemplificat Ümran Turhanoğullari, director de vânzări în cadrul Susesi Luxury Resort.
Românii trebuie să investească mai mult și în infrastructură
Totodată, CEO-ul Summer Tour a precizat că pentru a crește numărul de turiști în România, Guvernul trebuie să se implice mai multe și să investească în infrastructură, iar sectorul privat să investească în amenajarea unor noi resorturi care să corespundă actualelor cerințe ale pieței.
Turcii au ambiții mari și vor ca anul acesta să depășească vârful din 2019, când în Atalya au ajuns 19 milioane de turiști. Kaan Kaşif Kavaloğlu, președintele Uniuni iTuristice a Hotelierilor și Investitorilor Mediteraneeni (AKTOB) a precizat că anul acesta așteaptă peste 350.000 de turiști din România, față de 240.000, cât au fost acum trei ani. Acesta consideră că elementele principale care atrag întotdeauna turistul sunt camerele, mâncare și divertismentul, care trebuie asigurate la cele mai înalte standarde. „În România, sezonul de vară este scurt, deoarece personal am fost în Constanța și am căutat investitori pentru a dezvolta afaceri. În Antalya avem 7 – 8 luni de sezon, însă hotelierii români trebuie să se axeze pe turismul alternativ, de conferințe, sport, expoziții sau sănătate. Antalya rezistă vremurilor grele pentru că 25% dintre turiști se întorc an de an”, consideră președintele AKTOB.
De Paște se dă startul la vacanțe în Antalya
În 2023, sunt programate mai multe zboruri charter spre Antalya față de 2022, din aproape orice oraș cu aeroport al României. De la Brașov, de la jumătatea lui iunie, vor fi două zboruri săptămânal.
„Vacanțele în Antalya încep de Paște, odată cu primul zbor charter al sezonului, din 15 aprilie. Ultimul este pe 21 octombrie, de la București, atât vreme cât sezonul în Antalya se termină în octombrie, datorită temperaturilor ridicate, de peste 27-28 de grade. La final de sezon, la fel ca la început, se poate face plajă și turiștii se pot bucura de facilitățile hotelurilor într-o perioadă mai puțin aglomerată. Antalya este și în 2023 acea zonă de vacanță cu multe posibilități de relaxare și distracție, cu prețuri accesibile tuturor turiștilor, în ciuda scumpirilor inevitabile din ultima vreme, și este locul potrivit pentru vacanțele familiilor cu copii, ale tinerilor, ale persoanelor în vârstă. Hotelierii turci își răsfață pur și simplu oaspeții, indiferent de statutul lor social, pentru că își doresc să aibă vacanța pe care și-o doresc, să se întoarcă. Sunt renumiți pentru ospitalitate și produsul all inclusive pe care îl duc în fiecare an la un nivel nou de perfecțiune”, a precizat Alin Burcea, CEO Paralela45.