Harta interactivă a blocurilor este un proiect realizat de Teoalida, un tânăr arhitect din Ploieşti (teoalida.ro).
Iată ce spune tânărul despre acest proiect, în care a introdus date despre blocurile din București, Ploiești, Brașov sau Galați.
„Harta interactivă a blocurilor a luat naştere din interesul meu pentru arhitectura comunistă, mai exact pentru programele de locuinţe în masă, plus pasiunea de colecţionat şi analizat date. Un proiect original „Made by Teoalida” realizat în premieră naţională pentru a vă oferi ceea ce primăriile NU oferă oficial. (…)
În ianuarie 2018 am decis să fac o bază de date detaliată la nivel de bloc pentru oraşul meu Ploieşti. Dar guvernul nostru nu oferă liste complete cu blocurile, am fost nevoit să tastez eu toate datele. Rezultatul: un proiect în premieră naţională realizat voluntar (fără dorinţa de a fi plătit în avans).
Timp de 1 an jumate, baza de date era strict pentru blocurile comuniste din Ploieşti, cu adresă, număr etaje şi apartamente, anul construcţiei (estimat) şi coordonate GPS, dar în vara 2019 am adăugat blocurile noi şi riscul seismic (la cererea vizitatorilor) plus distribuţia pe numărul de camere şi planurile blocurilor (idee proprie) şi am început extinderea către oraşele vecine pe care le-am vizitat personal”, spune tânărul.
Tot ce aveți de făcut pentru a afla în ce an a fost construit blocul în care locuieți este să introduceți adresa dumneavoastră în câmpul special creat. Arhitectul spune că, la acest moment, harta nu este 100% corectă:
„Harta NU este 100% corectă, contactaţi-mă dacă puteţi contribui cu date unde acestea lipsesc sau sunt greşite sau orice sfaturi pentru îmbunătăţirea site-ului.
Nu deranjaţi cu mesaje gen „spune-mi detalii despre blocul X”, toate informaţiile pe care le deţin le puteţi consulta dând click pe blocurile respective: anul construirii, numărul de apartamente, riscul seismic, releveu, etc.
Folosiţi căsuţa din interiorul hărţii pentru a naviga la o anumită locaţie, şi căsuţele de sub hartă pentru a afişa blocurile care corespund anumitor criterii” sunt informațiile pe care le primește orice brașovean care accesează acest proiect.
Cum a făcut harta
„Am început acest proiect în ianuarie 2018 compunând lista blocurilor din Ploieşti în Excel şi afişat pe hartă, iar din 2019 extind proiectul către alte oraşe. În februarie 2020 am trasat poligoane pe cartiere colorate în funcţie de cincinalii de construcţie la toate oraşele mari (1-2 ore per oraş), hărţi provizorii până când îmi permite timpul să adaug datele fiecărui bloc.
În 2023 am început adăugarea detaliilor blocurilor şi la Braşov, treaba a durat aproximativ 1 lună (15 ianuarie – 15 februarie), 100 ore de muncă, adăugând peste 2400 blocuri din Municipiul Braşov şi alte 1100 blocuri din restul judeţului”, explică Teoalida.
Riscul seismic
”Garanta Asigurări oferea o listă a clădirilor expertizate / neasigurabile (actualizată 2012), în judeţul Brasov fiind 48 imobile, majoritatea case din Braşovul medieval. Dacă găseste cineva o listă mai actuală a blocurilor cu risc seismic din Braşov, e rugat să mi-o trimită pentru a adăuga clasele de risc seismic pe harta mea”, comentează tânărul pe harta interactivă a Brașovului.
Click aici pentru a afla detalii despre blocul în care locuiți în Brașov.