
Odată cu venirea verii, va avea loc sosirea primilor pasageri pe Aeroportul Internaționla Brașov-Ghimbav, iar odată cu ei… primii bani. Turiști, oameni de afaceri, investitori străini sau autohtoni, sunt deja în expectativă privind inaugurarea aeroportului. Numărul lor este completat de românii care preferă calea aerului în detrimentul traficului greoi cu mașina sau cu trenul. Dar oare cum și cât de impactați vor fi brașovenii?
Aeroportul Brasov-Ghimbav se remarcă deja prin câteva particularități: primul aeroport construit de la zero în ultimii 50 de ani, 130 de milioane de euro fonduri alocate, primul turn virtual de control al zborurilor din România. Sistemele de securitate au cele mai bune certificări, iar centralele de tratare a aerului au lămpi UV pentru igienizarea încăperilor. Totodată, acesta devine treilea aeroport ca mărime din România.
Cu aceste caracteristici și cu o publicitate pozitivă destul de susținută în ultimul timp, nu e de mirare ca așteptările românilor(în special ale brașovenilor) să fie mari privind avantajele care vor veni odată cu inaugurarea aeroportului. Dar de ce există deja o oarecare siguranță în ceea ce privește impactul pozitiv al acestui aeroport în domeniul economic, imobiliar și turistic? Ei bine, istoricul metamorfozei regiunilor care au beneficiat de un aeroport international aproape că certifică succesul acestui tip de investiție. Până la urmă, pe lângă a fi o necesitate, aeroportul este totuși o investiție. Odată cu fenomenul apariției unui centru de transport major, în special un aeroport, localitatea și chiar întreaga zonă limitrofă tinde să ia un avânt major din punct de vedere economic, iar primele ramuri care prosperă sunt mediul de afaceri, piața imobiliară și turismul local. Poate cel mai bun exemplu este aeroportul din Dubai.
În trecut, Dubai era un mic port pescăresc, dar după 1960, odată cu construirea aeroportului, acesta a devenit un hub global pentru transportul de marfă și pasageri. Ulterior edificării centrului de transport aerian, Dubai a investit major în infrastructură, afaceri, turism și în mod deosebit în dezvoltare imobiliară, fapt ce a atras în mod constant investiții din întreaga lume.
Dacă revenim pe plaiurile mioritice, o situație oarecum asemănătoare este la Cluj-Napoca. După ce regimul comunist a construit Aeroportul Internațional Avram Iancu în 1970, orașul a devenit un important centru regional pentru transportul de pasageri și marfă, ceea ce a stimulat masiv creșterea economică și dezvoltarea urbană. În vremurile actuale, construcția unor noi terminale, modernizarea infrastructurii și extinderea zborurilor internaționale au dus la o creștere rapidă a tranzitului de pasageri. Acest lucru a determinat apariția unui parc industrial și a mai multor hub-uri de business, atrăgând noi investiții și creând mai multe locuri de muncă. Turismul și el a avut de câștigat, oameni din întreaga lume descoperind Clujul ca o destinație populară pentru festivaluri, evenimente culturale și peisaje pitorești. Instantaneu piața imobiliară locală a cunoscut o dezvoltare majoră, Cluj-Napoca fiind la această oră cel mai scump oraș din acest punct de vedere.
De aceea toate indiciile converg înspre ideea că și Brașov va beneficia de un impact pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea locală odată cu finalizarea construcției acestui aeroport în 2023. Deja în acest an au avut loc câteva premiere, printre care desfășurarea celui mai mare festival muzical european care are loc într-o stațiune montană(MASSIF) și finalizarea construcției celui mai luxos complex rezidențial de apartamente noi(ONE66). Acestea, împreună cu publicitatea gratuită făcută Brașovului anul trecut de așa zisă petrecere a lui Elon Musk(plus alte vedete și bogați ai planetei) au făcut orașul și regiunea să se bucure de o notorietate și mai mare.
Prin aeroportul din Brașov, Transilvania va avea în prima fază încă un centru serios de susținere a turismului și economiei din regiune, iar apoi un factor adjuvant în intenția de poziționare a localității de la poalele Tâmpei ca reprezentant de seamă al turismului montan din Europa Centrală și de Est. Expectativa tuturor este ca profitul generat de investiția în Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav să se materializeze cât mai repede și să impacteze cât mai pozitiv economia autohtonă și, ținând cont de faptul că veștile bune în această parte a Europei circulă destul de rar în ultimul timp, această știre este mai mult decât binevenită pentru toată lumea.

Un comentariu
Ma bucur din tot sufletul de aceasta știre , dar în același timp sunt total dezamăgită! 0 informații! Eu vreau sa vin în vara la Brașov din nordul Germaniei! Exista doar Danair , de care nu am auzit pana acum. Nici o problema, dar egal unde ma uit, aeroportul Brașov nu exista. Aeroportul trebuie sa încaseze din momentul în care deschide sau chiar mai devreme! E posibil ca managementul nu funcționează? Puteți colabora cu Lufthansa sau alte companii , doar după deschiderea oficiala ? Din ce motive? Ca nu sunteți de încredere? Nici un reproș aeroportului, ci doar politicii! Lumea din vest, ca și mine, nu au încredere! Ar fi păcat! Aștept un zbor: Norddeutschland-Brasov! Am fost destul de compromisibila!