România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultaţii stomatologice (0,3 per capita față de 0,9, media U.E.). Una dintre principalele cauze pare să fie reprezentată de costuri – cabinetele de stomatologie sunt în proporție de 99% private, iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează sume infime – 4.000 de lei lunar pe cabinet în acest moment și promite că ar putea deconta 6.000 de lei pe cabinet începând din iulie, de asemenea o sumă mică. În plus, în unele zone rurale este o aventură să ai acces la un cabinet stomoatologic, chiar și contra cost – 7 din 10 copii de la sat nu au fost niciodată la stomatolog.
Medicii stomatologi și Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) și-ar dori creșterea sumelor decontate de CNAS pentru stomatologie și un program dedicat sănătății orale a românilor, pe care îl consideră esențial pentru îmbunătățirea stării generale a populației.
De cealaltă parte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate promite creșterea sumei maxime decontată lunar pentru un cabinet stomatologic – 4.000 de lei în acest moment – la 6.000 de lei de la data de 1 iulie, când va intra în vigoare noul contract cadru.
Stomatologia în România în cifre:
- România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultaţii stomatologice (0.3 per capita vs. 0.9 media U.E.)
- Domeniul asistenței medicale stomatologice este finanțat de sectorul public de sănătate în proporție de doar 5%, comparativ cu 30%, media europeană.
- Piața serviciilor stomatologice este formată din aproximativ 16.000 de cabinete și clinici, iar domeniul este privat în pondere de 99%.
- Distribuție inegală pe regiuni și pe medii (rural-urban).
- Inegalitate în accesarea serviciilor (o medie de 3.801 locuitori/cabinet în mediul rural vs. 744 locuitori/cabinet în mediul urban; 7 din 10 copii de la sat nu au fost niciodată la medicul stomatolog; doar 13% dintre cabinetele stomatologice sunt în mediul rural, majoritatea fiind private).
- Creștere a vizitelor la medicul stomatolog potrivit „Barometrului stomatologiei”, realizat de Dr. Leahu împreună cu KANTAR în 2023 (57% dintre români au ajuns în 2022, 63% intenționează să viziteze în 2023); creștere anuală cu 8% în rândul familiilor care își aduc copiii la dentist. Gradul de incidență pe fiecare afecțiune este semnificativ mai mare, iar comportamentul de consum este sensibil schimbat.
7 din 10 copii din mediul rural nu au fost niciodată la stomatolog
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0.3 per capita, potrivit Eurostat și unui studiu Ernst & Young – un decalaj față de Uniunea Europeană, în care media este de 0.9, sau față de state precum Olanda, în care indicele de accesare este de 2.5 per capita.
Domeniul asistenței medicale stomatologice din România este finanțat de sectorul public de sănătate într-o proporție de doar 5%, comparativ cu media europeană de 30%.
Piața serviciilor dentare din România este într-o pondere de 99% privată. Numărul cabinetelor dentare din România a înregistrat creșteri anuale cu 2,5% în ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 16.000 de cabinete și clinici stomatologice.
Mai multe detalii, pe hotnews.ro.