Emilian Cernica, directorul Direcției de Administrare a Infrastructurii Sportive din Primăria Brașov este anchetat de DNA pentru furt de combustibil. Conform datelor Biz Brașov, Cernica ar fi folosit bonurile de combustibil dedicate microbuzului clubului Corona, pentru a alimenta mașina personală și mașina concubinei sale.
Direcția de Administrare a Infrastructurii sportive din primăria Brașov are în subordine:
- • Patinoarul Olimpic Braşov,
- • Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi” Braşov
- • Bazinul Olimpic de Înot Braşov
- • Minibaza Sportivă din Parcul Sportiv Tractorul Braşov
- • Stadionul Metrom Braşov
- • Stadionul Carpaţi Braşov
Emilian Cernica are un istoric lung în sportul brașovean. A fost președinte al secției de hochei a clubului Corona, vicepreședinte al Federației Române de Hochei, director al Clubului Sportiv Corona și director de direcție în primărie.
Oricât ne-am străduit, nu am reușit să găsim un CV al angajatului municipalității, postat pe site, așa cum ar trebui pentru o poziție de director de direcție.
Dar, în căutările noastre, am descoperit că domnul Cernica nici măcar nu primește salariu de la primărie, conform declarației de avere din iunie 2022. Domnia sa a scris în declarația de avere că a câștigat, în 2021, peste 80.000 de lei din …premii și jocuri de noroc (?). Din salarii nu ar fi câștigat nimic în același an.
De asemenea, tot din căutarea CV-ului domnului director, am aflat că , în aprilie 2019, ar fi fost foarte nepoliticos cu galeria și echipa de hochei CSM Galați, la finalul unui meci de acolo. ProSport titra atunci că oficialul brașovean ar fi sărbătorit victoria propriei echipe, din finala campionatului național de la Galați, într-o manieră neortodoxă. Acesta ar fi arătat degetele mijlocii spectatorilor, la finalul confruntării.
Tot în 2019, un grup de suporteri ai echipei de hochei a clubului Corona au lansat o petiție online prin care cereau demiterea lui Cernica de la conducerea secției, acuzându-l pe acesta de cenzură și lipsă de transparență.
DNA: Cernica a folosit bonuri de combustibili de 21 de ori, pentru mașina personală și cea a concubinei
Conform unui document emis de Serviciul Teritorial Brașov al DNA, directorul Emilian Cernica este cercetat într-un dosar penal deschis pe numele lui pentru că ar folosit, în scop personal, o parte din bonurile de combustibil primite pentru microbuzul Opel al direcției pe care o conduce în primărie. Procurorii DNA spun că au probat 21 de astfel de acte ilegale, când, autoturismul VW Tuareg proprietate personală a directorului și Nissan-ul Juke proprietate a concubinei sale, care lucrează…exact în aceeași direcție din primărie, ar fi fost alimentate cu combustibili în baza unor bonuri eliberate pentru mașina instituției.
Din informațiile Biz Brașov, municipalitatea s-a constituit parte civilă în acest dosar, încercând recuperarea prejudiciului creat de „încă” directorul Direcției de Administrare a Infrastructurii Sportive din municipiul Brașov.
Cercetat administrativ pentru încercarea de„trucare” a unei licitații
Din informațiile Biz Brașov, Emilian Cernica mai este cercetat, administrativ, și de comisia de disciplină din Primăria Brașov.
Se pare că acuzația este că Cernica ar fi „aranjat” o licitație pentru cumpărarea unui chiller pentru Patinoarul Olimpic Brașov, unde cineva anume trebuia să câștige, la un preț mult mai mare decât cel normal. Informațiile noastre susțin că prima licitație pentru furnizarea aparatului de înghețare a fost câștigată de un concurent care nu ar fi avut voie să câștige. Astfel încât, licitația a fost anulată și a fost întocmit un nou caiet de sarcini, „cu dedicație”, astfel încât achiziția să fie câștigată de un anume licitator, din anturajul lui Cernica.
A doua licitație ar fi fost blocată de municipalitate, după ce „aranjamentele” ar fi fost scoase la iveală de alți participanți la procedura de achiziție.
Comisia de disciplină din primărie s-a întrunit și a dezbătut situația în urmă cu o săptămână. Din cei 4 membrii ai comisiei, 3 au sugerat că, pentru aceste fapte, Cernica ar trebui „pedepsit” doar cu tăierea salariului cu între 5 și 10% pe o perioadă de până la 3 luni, iar a patra membră, care este și reprezentanta sindicatului din instituție, a făcut opinie separată, pentru că nu a identificat nicio faptă de natură a aduce atingere instituției Primăriei, astfel încât nu a semnat procesul verbal întocmit de comisia de disciplină.
Contactat de Biz Brașov zilele trecute, Emilian Cernica nu a confirmat sub nicio formă faptul că ar fi fost cercetat sau pedepsit în vreun fel de comisia de disciplină.