
În orice recesiune, există câștigători și învinși când vine vorba de business. Unii falimentează, în timp ce alții prosperă. Sunt numeroase industrii care prosperă în recensiune. De exemplu creșterea consumului de alcool din cauza nevoii oamenilor de un impuls în momentele grele, deoarece se simt din ce în ce mai anxioși și deprimați. Vânzările de alimente congelate cresc pe măsură ce oamenii caută alternative mai ieftine la alimentele proaspete și, pe măsură ce întreprinderile se închid, cererea de avocați și contabili crește.
Dar este industria de gambling rezistentă cu adevărat la recesiune? În mod normal și logic, industria jocurilor de cazinou și aparate online este tratată ca ramură a divertismentului. Însă această industrie prosperă în zonele mai sărace, unde oamenii caută surse alternative de a câștiga mai mulți bani într-un interval scurt de timp.
O recesiune este definită ca o perioadă de declin economic în care PIB-ul scade timp de două trimestre consecutive. Cu alte cuvinte, sunt mult mai puțini bani în piață, iar acest lucru se reflectă în coșul zilnic al oamenilor și în nivelul de trai.
Din fericire, recesiunile sunt rare. Ultima a fost între decembrie 2007 și iunie 2009 din cauza prăbușirii pieței imobiliare. De fapt, au existat doar patru recesiuni globale de la al Doilea Război Mondial și pânp în prezent: în 1975, 1982, 1991, 2007-2009. Deci ce s-a întâmplat la ultima recesiune?
Global Betting and Gaming Consultants, GBGC, a concluzionat că: „Niciun sector al industriei de gambling nu este imun la efectele recesiunii globale, dar cercetările GBGC au arătat că sunt segmente mai capabile să-și atenueze efectele decât altele prin noi tehnologii, inovare și beneficiind de noua reglementare.”
În 2011, opinia GBGC era că, în esență, pariurile sportive se descurcă mai bine într-o recesiune decât cazinourile din cauza numărului mare de evenimente sportive globale și a interesului crescut din partea publicului la nivel global, în timp ce jocurile de cazinou (inclusiv lozuri) au scăzut cu 10% față de perioada anterioară recesiunii.
Noile reglementări au deschis noi piețe sportive în anumite țări, toate acestea au coincis cu îmbunătățiri tehnologice, în special în ceea ce privește pariurile, care au contribuit la creșterea pieței pariurilor sportive. GDBC a ajuns la concluzia că industria cazinourilor sunt de fapt unul dintre sectoarele cele mai afectate într-o recesiune!
Există și studii care demonstrează contrariul. Un studiu din Journal of Gambling Studies din 2012 a confirmat o legătură între puterea jocurilor de cazinou și puterea economică.
Raportul a concluzionat în esență că veniturile din cazinouri cresc în timpul expansiunii economice și stagnează în timpul unei recesiuni. Cu alte cuvinte, nu există creștere. Doar Loteria părea să fie așa-zisa rezistentă la recesiune.
Acest lucru sună contraintuitiv, având în vedere că stima de sine scăzută, plictiseala, anxietatea și stresul pot contribui la nevoia oamenilor de a juca mai mult.

Dar concluzia raportului este destul de evidentă. Oamenii au mai puțini bani de cheltuit, însă nu încetează să joace. În schimb, ei folosesc puținii bani pe care îi au în jocuri ce pot oferi jackpoturi importante și premii impresionante, alegând inclusiv să joace la LOTO.
Aici trebuie făcută o diferență între jucătorii obișnuiți și persoanele cu dependență de gamblinf. Marea majoritate a jucătorilor își vor reduce cheltuielile pe perioada recesiunii.
În 2009, lumea cazinourilor era diferită față de cea de astăzi. Erau mult mai puține cazinouri online și mai multe cazinouri terestre. Iar recesiunea le-a afectat foarte mult. Putem spune că recesiunea din 2007-2009 a determinat industria de gambling să migreze mai mult pe internet.
Piața s-a mutat din ce în ce mai mult online, cu un portofoliu din ce în ce mai mare de cazinouri ce oferă experiențe complexe jucătorilor, astfel încât datele analizate atunci când a avut loc ultima recesiune globală nu pot fi privite ca relevante în cazul în care vom avea o recesiune în prezent.
Dacă ne-am confrunta cu o recesiune în prezent, probabil vom dori să cheltuim mai puțin dacă nu ieșim, dar vom dori și să ne distrăm, ceea ce face ca cazinourile online să fie la mare căutare.
Fiecare cazinou online are ca target o piață țintă predeterminată ca parte a modelului său de business. De aceea, toate cazinourile arată diferit și își diversifică produsele în consecință.
Testul în orice recesiune va fi modul în care aceasta afectează piața țintă a cazinourilor, fiind cea mai mare provocare nevăzută pentru cazinourile online atunci când recesiunea lovește. Unii se vor adapta rapid, alții vor eșua, iar alții vor prospera. Diminuarea modelelor de afaceri la scară globală are loc în fiecare recesiune.
În concluzie, cazinourile nu sunt rezistente la recesiune, dar au un grad mai mare de adaptabilitate la situația economică a fiecărei regiuni. Multă vreme, cazinourile au fost considerate rezistente la recesiune, deoarece GGR (Venitul brut din jocurile de cazinou) a crescut cu 9,4% în timpul recesiunii de la începutul anilor 1990, chiar dacă a existat o scădere cu 5,9% a veniturilor din cauza recesiunii.
Însă la recesiunea din 2007-2009, situația cazinourilor a fost alta. Multe cazinouri stradale au fost nevoite să-și diminueze activitateaa, să se închidă sau să se adapteze la nivelul economic. În schimb cazinourile online au prosperat. Un impact puternic asupra cazinourilor stradale a avut și pandemia din 2020-2022, când oamenii au fost nevoiți să stea în casă. În schimb industria de gambling a prosperat în mediul virtual.
Până la urmă recesiunea înseamnă o diminuare economică la nivel de țară, regiune sau chiar la nivel global, dar vor exista mereu învinși și învingători, în funcție de business, de target și de piața abordată. Vor fi oameni care vor avea bugetul diminuat, alții vor fi mai atenți cu cheltuielile, însă vor fi și oameni care vor câștiga mai mult. În urma recesiunilor, atât jucătorii cât și cazinourile au de învățaț. Unii trebuie să se adapteze la piață și la situația economică, alții să fie mai atenți cu bugetele lor.
(foto: freepik.com)