
Ţeapă de milioane de euro, dată de o firmă de mobilier pe comandă. Românii au rămas şi fără bani şi fără bucătării. Sute de români au fost ţepuiţi după ce au plătit mii de euro pe bucătării la comandă. Oamenii au fost lăsaţi şi fără bucătării şi fără bani, după ce firma a închis toate cele 14 showroom-uri din România, printre care şi pe cel din Braşov.
În medie, persoanele păgubite de compania Bismobil Kitchen au plătit aproximativ 6.000 de euro, reprezentând un avans de 70% pentru bucătării pe care nu le-au mai primit.
Victime le-au căzut nu doar clienţii ce nu au primit niciodată mobila de bucătărie de lux promisă, şi nici nu le-a fost restituită suma achitată, dar şi atelierele subcontractate ce efectuau comenzile. Bismobil Kitchen nu dispunea de o fabrică proprie de mobilă, apelând la subcontractori din întreaga ţară.
Astăzi, 28 martie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași efectuează 42 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal privind infracțiuni de înșelăciune în domeniul contractării de mobilă la comandă.
Polițiștii efectuează percheziții în județele Iași (13), Brașov (3),Ilfov (3), Galați (2), Bihor (2), Vaslui (2), Argeș (1), Bacău (1), Cluj (1), Constanța (1), Dolj (1), Prahova (1), Sibiu (1), Timiș (1), Mureș (1) și în municipiul București (8).
Până în prezent, au fost identificate peste 130 de persoane vătămate, iar prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de aproximativ 4.000.000 de lei.
Brandul care provine din Republica Moldova avea 14 magazine în toată România, cu două showroomuri deschise în Bucureşti şi câte unul în oraşe precum Braşov (pe strada Poienelor nr. 8, potrivit site-ului companiei), Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu sau Oradea. Clienţii erau atraşi cu măsurători gratuite, reduceri şi alte bonificaţii.
Patronii aveau deschise peste 40 de firme pe care încheiau contracte cu clienţii, pentru a fi greu de prins în cazul unor probleme. Care au şi apărut. Compania nu a mai reuşit să livreze la timp produsele şi găsea scuze pentru fiecare întârziere. Când oamenii au început îşi dea seama că sunt păcăliţi şi că nu mai au nicio şansă să îşi primească produsul, compania a început să închidă, pe rând, showroom-urile din ţară.
Reprezentanţii firmei nu au anunţat, însă, că sunt în incapacitate de a-şi onora comenzile sau de a da banii înapoi. Au scris însă pe Facebook că este o relocare care face parte din strategia de dezvoltare a firmei.