Surla Junilor s-a auzit din nou peste Șchei. Pentru al 41-lea an, Ovidiu Bodean a tras din surlă din curtea Bisericii Sfântul Nicolae, din Piața Prundului și apoi de peste dealurile Șcheiului.
Instrumentul cu care vestește praznicul creștin al Bunei Vestiri, dar și primăvara, are mai bine de 3 secole de viață, după cum povestește surlașul.
„Surla aceasta, eu am moștenit-o de la cei dinaintea mea și o s-o las când va veni rândul celor după mine și sper să ducă tradiția asta cât mai mult, cât mai departe. Este o surlă original, făcută pe la 1700, în Austro-Ungaria. De fapt, are o inscripție pe ea, <<Franz Hoyer in Soenbach Bayger>>, Soenbach este un oraș din Austria. Firma care a construit surla încă face instrumente musicale. Pentru mine este un obicei și un lucru sfânt. La un moment dat lucram în Germania și am venit special pentru ziua asta”, a povestit surlașul pentru Radio România Brașov FM.
Conform tradiției, surlașul este însoțit de Junii Tineri, îmbrăcați în civil, pentru că ei, oficial, nu sunt constituiți încă în grup. Mai multe despre obiceiului trasului din surlă, ne-a spus președintele Junilor Tineri, Florin Nistor.
„Grupul Junilor tineri, care urmează să se constituie în duminica de Paști, împreună cu surlașul, se adună în Prund. Din Prund urcă la crucea lor de pe coasta Prundului, unde surleșul trage din Surlă peste sat, anunțând vestea cea mare: Urmează Nașterea lui Iisus Hristos. Trage din surlă la crucea lor, în toate cele patru puncte cardinale. Lumea din Șchei, la auzul surlei, încă mai spune, făcându-și cruce <<Mulțumescu-ți Ție, Doamne, că m-ai ținut să ajung să aud încă o data Sfânta Surlă!!>>, iar de acolo, în zona de-i spune <<la ceruri>>, ne ducem la grupurile de juni, de data asta cei maturi, unde au mesele pregătite și ne așteaptă cu rozol, cu pește”.