
Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, organizează un concurs în vederea acordării unor burse în străinătate între 1.200 și 2.000 de euro pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare, se precizează într-un comunicat al instituției.
Înscrierea la concursul național se face prin depunerea unui dosar de candidatură la Registratura Agenției de Credite și Burse de Studii/prin transmiterea acestuia prin poștă/prin curier/online la adresa dosare.candidatura@roburse.ro, până la termenul-limită anunțat: 2 mai 2023.
„Se acordă burse cu următoarea durată: 340 de luni pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat și 200 de luni pentru stagii postdoctorale și de cercetare.
Concursul național pentru acordarea acestor burse se desfășoară conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului național de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare, aprobat prin ordinul nr. 3.790/2023”, se arată în document.
Țările unde pot merge studenții
Bursele în valoare de 1200 de euro pe lună se acordă pentru țările: Bulgaria, India, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Tinerii care doresc să plece în Albania, Cehia, Hong Kong și Mexic vor primi burse de 1400 de euro pe lună. Suma crește la 1500 de euro pe lună pentru țările Croația, Egipt, Estonia, Grecia, Italia, Noua Zeelandă și Portugalia, scrie adevarul.ro.
Tinerii care optează pentru Cipru și Spania primesc 1600 de euro pe lună, iar pentru Australia, Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Olanda, bursa ajunge la valoarea de 1800 de euro pe lună.
Cea mai mare sumă acordată este de 2000 de euro pe lună și este valabilă pentru țările: Canada, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Singapore, Suedia și SUA.
Condițiil de înscriere și de participare la concurs
La concursul național pot participa cetățenii români, cu domiciliul stabil în România, din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, din Academia Română și din institutele de cercetare din subordinea sau din structura acestora, care se încadrează în una din următoarele categorii:
– studenți în ultimul an la studii universitare de licență;
– studenți la studii universitare de masterat;
– studenți – doctoranzi;
– cadre didactice titulare din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate;
– cercetători.
Ce conține dosarul
Dosarul de înscriere trebuie să conțină:
– formular-tip de înscriere la concurs;
– copie după cartea de identitate/pașaport și certificatul de căsătorie, dacă este cazul; – curriculum vitae (CV), însoțit de următoarele documente în copie: foi matricole, situații școlare, diplome — licență, studii aprofundate, masterat, doctorat — lista de lucrări comunicate/publicate în țară și/sau în străinătate, alte diplome/premii/ certificate sau atestări ale participării la manifestări științifice/ artistice/sportive;
– adeverință care atestă calitatea candidatului;
– acceptul instituțiilor de învățământ superior/institutelor de cercetare din străinătate;
– proiect de studiu/cercetare/creație artistică ce justifică, în 5—10 pagini, activitatea pe durata stagiului de bursă — va fi realizat avându-se în vedere o terminologie adecvată domeniului pentru care se solicită bursa, o exprimare coerentă și logică a ideilor și va fi structurat după cum urmează: motivație, justificare; obiective clare, precise; fezabilitate; activități prevăzute în vederea realizării obiectivelor; mod de valorificare a rezultatelor obținute în timpul stagiului; bibliografie selectivă;
– adeverința medicală care atestă faptul că persoana este declarată aptă pentru efectuarea stagiului în străinătate și dovada achitării taxei de procesare a dosarului de candidatură „Documentele redactate într-o limbă străină sunt însoțite de traducerea autorizată în limba română”, conform documentului citat.
Concurs
- verificarea administrativă a dosarelor;
- evaluarea candidaturilor, care presupune: a) evaluarea academică a dosarelor, pe baza baremelor de evaluare; b) susținerea interviului fizic sau online, candidatul fiind obligat să își asigure prezența/funcționarea mijloacelor tehnice pe toată durata interviului; în eventualitatea în care interviul nu se poate susține fizic/online din diverse motive, responsabilitatea este în exclusivitate a candidatului;
- selecția și nominalizarea candidaților realizate de Consiliul Agenției de Credite și Burse de Studii, pe baza punctajelor obținute.