Politica în zona comunelor din județul Brașov capătă accente scabroase, greu de închipuit. dacă în urmă cu câțiva ani, un candidat la o primărie comunală agresa sexual o consilieră a unui alt partid, luna aceasta a venit rândul viceprimarului din Sânpetru, Andrei Măiereanu, și a unui consilier PNL în etate, Ioan Togoie, să promoveze un limbaj rasist în actul politic, susținând despre romii din localitate ba că ar fi „negri”, ba că ar fi „indieni”.
De la ce a plecat, însă, întreaga poveste?
Comuna Sânpetru încearcă să atragă fonduri pentru construirea unui centru educațional pe un teren de 2,2 hectare, care se află peste pârâul Durbav de comunitatea de romi. Terenul respectiv avea inițial destinația de zonă de mică industrie, fiind concesionat de diverse firme care în timp nu au mai plătit sumele cu care concesionaseră suprafețele respective.
Primarul comunei, Marian Arhire, membru USR, susține că localitatea nu a putut accesa anul trecut fonduri nerambursabile pentru construcția unei creșe și a unei săli de sport, pentru că „nu am avut un teren corespunzător”, pierderea fiind, astfel, de peste 20 de milioane de lei.
Pentru a dezvolta zona educațională din comuna Sânpetru, autoritățile ar trebui să atragă fonduri nerambursabile. iar acestea nu pot fi atrase decât dacă se identifică un teren care să se preteze acestor construcții.
Cum terenul respectiv era deja al Primăriei, iar cei care concesionaseră suprafața nu își mai achitaseră „dările”, autoritățile din comună au decis să schimbe destinația acestuia, astfel încât să poată dezvolta infrastructura necesară copiilor și tinerilor din comună.
În ultima ședință a CL Sânpetru, s-a dezbătut această problemă. Liberalii și social-democrații din Consiliul Local au tot căutat motiove pentru a bloca schimbarea destinației terenului respectiv, astfel încât actuala administrație să nu își poată pune planurile în aplicare. S-a cerut să se așlteapote actualizarea Planului Urbanistic General, demers care ar mai dura doi ani. Apoi s-a invocat faptul că zona este mlăștinoasă, deși acolo se puteau construi hale necesare industriei mici.
Apoi s-a adus în discuție și faptul că suprafața, 2,2 hectare, este mult prea mare pentru o creșă și o sală de sport. „Avem nevoie de acest teren pentru creșă, grădiniță, școală, sală de sport, teren de sport, bibliotecă, loc de joacă, spațiu verde pentru copii și altele”, mai spune Arhire. S-a invocat și accesul greoi în zonă, doar ca să nu se facă nimic, să treacă mandatul și să ne vedem cu bine la urne în 2024. Consilierii locali sunt aleși, în general, în orice țară normală, să găsească soluții pentru dezvoltarea comunității în care trăiesc, nu să blocheze orice inițiativă a opozanților politici de a încerca acest lucru.
Bomboana de pe tort a fost, după cum se vede și în filmare, atitudinea grobiană și rasistă a viceprimarului Andrei Măiereanu, care a spus că în zonă sunt „negri”. Isonul i-a fost ținut și de bătrânul liberal Togoie care ținea să explice că nu e vorba chiar de „negri”, ci doar de niște „indieni”.
Și consilierul PSD Adrian Dinulescu face trimitere la „știți foarte bine ce e în vecinătate, acolo”, dar măcar el se abține să catalogheze comunitatea în vreun fel.
Am încercat să îl contactăm pe viceprimarul Măiereanu pentru a explica replicile rasiste din timpul unei ședințe publice, dar acesta avea telefonul închis.
2 comentarii
„batranul” liberal ??? Togoie a fost pe la toate partidele, din PNL a fost dat afara si acum vad ca l-au reciclat. Negri sunt prietenii fiului sau care e plin de Dosare penale, furt, inselatorie etc. Daniel Togoie
Pai asa fac ignorantii,blocheaza ca saraci de ei nu au capacitatea de a intelege,si Togoie e de tot rasul,o nulitate in putine cuvinte