
Cine preia Cetăţuia de pe Dealul Straja sau încheierea unor parteneriate pentru gestionarea Cetăţuii de pe Dealul Straja sunt cele mai mici probleme în ceea ce prieşte administrarea monumentului istoric, susţine directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene. Marea problemă, a declarat el, într-o emisiune a postului de televiziune braşovean RTT, va fi asigurarea resurselor financiare pentru restaurarea şi reamenajarea Cetăţuii.
„Cred că nimeni dintre cei care au depus oferte de administrare nu a realizat o expertiză privind starea monumentului. Mi-e teamă că va fi o povară pentru bugetul local (în situaţia în care monumentul va fi dat în administrarea Municipiului Braşov, n.r.). Mi-e teamă că în urma unor expertize să putem ajunge în situaţia de a nu putea accesa bani europeni pentru lucrări, din cauza valorii mari a investiţiilor. Aceasta este principala mea temere, nu cine o administrează”, a spus Pepene.
În aceste condiţii, directorul muzeului braşovean ia în calcul posibilitatea deschiderii unui proces împotriva celor care au avut în proprietate Cetăţuia după anul 1990.
„Poate deschidem un nou proces, prin care SIF Transilvania (fondul de investiţii care deţine SC Aro Palace SA, societatea comercială care a administrat monumentul, n.r.) şi toţi cei care şi-au bătut joc de patrimoniul românilor, să plătească”, a declarat Pepene.
El susţine că, de la preluarea Cetăţuii, Aro Palace nu a făcut lucrări de întreţinere a monumentului, iar acesta a început să se degradeze. Conform informaţiilor directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, în anul 1979, valoarea investiţiilor în amenajarea Cetăţuii era de 22,721 milioane lei, o sumă foarte mare pentru perioada respectivă. Ulterior, în perioada 1981 – 1990, monumentul a fost administrate de ONT Carpaţi, după care a intrat în patrimoniul Postăvarul SA (care a devenit apoi SC Aro Palace SA).