Președintele rus a vizitat, sâmbătă noaptea, Mariupol, orașul-port din regiunea ucraienană Donețk și locul unde s-au desfășurat cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a invadat Ucraina. Presa rusă de stat scrie că acesta a ajuns cu un elicopter în oraș, în prima sa vizită în regiunile ocupate din Ucraina, relatează New York Times.
Presa rusă a difuzat imagini din timpul vizitei lui Vladimir Putin în orașul Mariupol. În secvențe video difuzate de canalul de televiziune Rusia 24, președintele rus apare la volanul unei mașini, cânducând pe o șosea întunecată, relatează vesti.ru.
În alte imagini, Putin apare în interiorul unei clădiri, despre care presa rusă scrie că este filarmonica restaurată din Mariupol., citat de presa rusă, a descris vizita lui Putin la Mariupol ca fiind „o călătorie de lucru” pentru ca președintele rus să analizeze lucrările de construcție și restaurare din oraș. „În special, a fost vorba despre construcția de noi cartiere rezidențiale, facilități sociale și educaționale, infrastructură de locuințe și servicii comunale, instituții medicale. (…) Șeful statului a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, în zona clubului de iahturi, clădirea teatrului, locuri memorabile ale orașului”, a mai precizat serviciul de presă al Kremlinului, adăugând că Putin a discutat și cu locuitori din Mariupol.
De cealaltă parte, ucrainenii denunță vizita de noapte
Autorităţile ucrainene din Mariupol, oraş-port aflat sub control rusesc din luna mai 2022, au denunţat duminică vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-au calificat drept „criminal internaţional”, informează AFP, citată de Agerpres.
„Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat Mariupol” în timpul nopţii, „probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de ‘eliberarea’ lui”, a scris Consiliul municipal pe contul său de Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internaţional ce îl vizează pe preşedintele rus.
Vladimir Putin este vizat începând de vineri de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză de crima de război „deportare ilegală” de copii ucraineni.
CPI, cu sediul la Haga, a încercat de asemenea să verifice dacă bombardamentul şi asediul asupra oraşului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pot constitui o crimă împotriva umanităţii. Ea a conchis că îi lipsesc elemente pentru a ajunge la o astfel de concluzie, în condiţiile în care nu a avut acces în regiunea Doneţk, unde se află Mariupol.