
Marele politician Nicolae Titulescu a lăsat cu limbă de moarte, prin testament, să fie înmormântat la Brașov, deși era născut la Craiova și a încetat din viață în exil, la Cannes (Franța).
Născut la 4 martie 1882, la Craiova, Nicolae Titulescu a promovat pacea în cea mai tulbure perioadă din istoria omenirii. El a trecut la cele veșnice la 17 martie 1941, la Cannes (Franța), dar autoritățile au reușit după zeci de ani să-i aducă rămășițele pământești la Brașov, acolo unde și-a dorit să fie îngropat.
„Suntem onorați că Titulescu și-a dorit veșnicia aici, alături de Prima Școală Românească și Biserica Sfântul Nicolae. <<Să mă înmormântați la poalele Tâmpei, care e între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Brașov vor găsi locul. Take Ionescu la poalele Bucegilor, eu la picioarele Tâmpei. Asta a fost dorința lui testamentară scrisă cu un an înainte de a muri>>”, a povestit preotul pensionar Vasile Oltean, fost preot paroh la Biserica Sfântul Nicolae din Brașov, citat de adevărul.ro.
Strălucitul diplomat, singurul ales pentru două mandate ca președinte al Ligii Națiunilor, a fost adus în țară datorită unei profesoare. Ea știa despre dorința testamentară a fostului ministru de Externe al României și a cerut lui Adrian Năstase să facă demersurile necesare aducerii osemintelor la Brașov. Demersul a fost unul complicat, cu un proces în instanță, dar, în cele din urmă, Titulescu a fost adus la Brașov.
„În ziua în care l-au adus nu aveam acces în Piața Prundului (actuala Piața Unirii, n.a.), așa multă lume a fost. A fost primit cu atâta bucurie și păstrat cu atâta bucurie, pe vremea aceea, imediat după comunism, în 1992. A fost un pelerinaj, care s-a redus în timp, dar acum a fost reluat”, a mai spus Vasile Oltean.
Nicolae Titulescu este considerat cel mai mare diplomat pe care l-a dat România. De două ori ales președinte al Ligii Națiunilor, Titulescu a fost cel mai apreciat ministru de Externe român, chiar dacă mandatele sale nu au fost foarte lungi.