
Primăria Brașov anunță ample controale în cazul construcțiilor neautorizate din municipiu. Astăzi, într-o conferință de presă, au fost prezentate două șantiere pe care se lucrează fără deținerea unei autorizații de construcție. Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale a făcut verificări și a dispus oprirea lucrărilor. Într-unul dintre cazuri, respectiv din zona Schei, a fost depusă și plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, după cum au anunțat oficialii Primăriei.
„Legea trebuie să se aplice pentru toată lumea. Nu este o situație accidentală, ci o decizie deliberată a dezvoltatorilor de a derula lucrările fără autorizație,, care pune presiune pe autorități, ca să constatăm starea de fapt și să o aducem în legalitate. Trebuie să avem toleranță zero, atât noi reprezentanții municipalității, cât și toate entitățile reprezentate ale Statului Român, la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Poliția Locală, la parchetele care vor avea de investiga astfel de fapte. Este vorba de puterea pe care o are Statul pentru a înfrâna astfel de fapte, ilegalități care încalcă tot în materie de reglementări în materie de construcții”, a subliniat primarul Brașovului Allen Coliban.
Există un PUZ din 2008 pentru locuințe colective în zona șantierului din Schei
Primul șantier descoperit, în urma unor sesizări primite de la cetățeni, este în vecinătatea bisericii Sfânta Treime, unde s-a început excavarea unui deal. După cum au precizat reprezentanții Primăriei, pentru respectivul amplasament a fost întocmit un Plan Urbanistic Zonal în 2008 și a fost emis un certificat de urbanism în iunie 2022, însă demersurile de autorizare ale dezvoltatorului nu au continuat .Potrivit respectivului PUZ, pe respectiva parcelă care ar avea în total 17.000 mp se pot construi locuințe colective cu demisol, parter și două etaje. „Au fost demarate în forță lucrări de sistematizare într-o zonă sensibilă, se taie dealurile. Lucrările sunt executate de către un prestator, care are permise de liberă trecere pentru altfel de lucrări în zonă, respectiv pentru lucrări de întreținere și reparații străzi. Există din nefericire o practică să se construiască fără autorizație și ne pune în situația ca la intabulare să ne forțeze mâna să legiferăm construcțiile care nu respectă regulamentele locale de urbanism și nu trec prin filtrul de autorizare. Proiectul trebuie să ajungă mai întâi în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, unde să fie prezentat în detaliu conceptul și apoi depus pentru autorizare, tocmai pentru ca să respecte toate cerințele de construcție într-o astfel de zonă”, a precizat arhitectul-șef Dragoș Oprea.
Cel incriminat se apără: ar fi vorba doar de o amenajare a terenului
Certificatul de urbanism a fost emis pe numele preotului Aurelian Reit, iar BizBrașov a luat legătura cu acesta. Părintele a precizat că are în plan să construiască o casă în zonă, dar deocamdată nu este vorba de lucrări de construcție, ci doar de amenajare a terenului. „De trei ani mă lupt cu cel mai mare dezastru biologic al secolului al XX-lea (cum spune Organizația Națiunilor Unite), troscotul japonez, cea mai periculoasă plantă invazivă. Aceasta după ce 12 ani am încercat să o stârpesc cu sute de litrii de erbicide totale, dar în zadar. Are o rețea de rădăcini lemnoase, la peste 7 m adâncime”, a explicat preotul. Acesta ne-a pus la dispoziție și imagini de la lucrările începute încă din toamnă pentru a stârpi acest tip de vegetație.
O autorizație de construire întârziată
Celălalt șantier, unde se derulează lucrări fără autorizație de construire, este în zona centrală și vizează ridicarea unor blocuri. După cum a precizat arhitectul-șef, lucrările au început în iunie anul trecut baza unei autorizații de demolare și pentru organizare de șantier. „Sunt într-o fază destul de avansată cu autorizarea, dar nu au autorizație de construire, dar am dispus oprirea șantierului până la reglementarea situației”, a precizat arhitectul-șef. De cealaltă parte, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar a precizat că documentația pentru autorizare este depusă de mai bine de 8 luni la Primăria Brașov, însă până la această oră nu a fost emisă.
Un comentariu
Minunat.e corect daca nu ai documente in regula ptr constructie sa se opreasca tot pana la clarificarea acestora