După ce săptămâna trecută s-a dezamorsat situația legată de predarea Cetății Brașov în admininistrarea Ministerului de Interne, care dorea să facă acolo un hotel pentru polițiști, sau a Universității Transilvania, care ar fi făcut-o spațiu de evenimente culturale, situația clădirii istorice este încă învăluită în mister. Sau în minister – Ministerul Finanțelor, mai exact.
Potrivit reprezentanților Finanțelor, clădirea are de parcurs un drum sinuos până va ajunge în administrarea municipalității. Mai întâi, este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru ca cetatea să fie preluată în proprietatea publică a statului român, prin Ministerul de Finanțe, care, cel mai probabil, va fi numit și administrator al imobilului.
Ulterior, Consiliul Local Brașov va trebui să emită o nouă hotărâre a forului legislativ local prin care să susțină intenția preluării în administrare (atenție, nu în proprietate) a Cetățuii, precum și să dea o destinație acestui imobil – complex turistic, școală de fete, restaurant cu lăutari, ceva acolo. Opțiunile sunt deschise. Primarulo Allen Coliban părea susprins, ieri, de faptul că ar trebui emisă o nouă HCL în acest sens, având în vedere că există un astfel de act încă din 2018. Doar că între timp, potrivit celor din cadrul Ministerului de Finanțe, s-a schimbat legislația, iar HCL-ul din 2018 nu mai e valabil.
Cu actul normativ emis de Crivineanu & comp, municipalitarea va merge cu jalba-n proțap la Guvernul României, recte „domnul nostru” Nicolae Ciucă, să își arate deplinul interes pentru administrarea Cetății, să arate sursele de finanțare pentru modernizarea acesteia și, de asemenea, să arate de ce destinația aleasă – cea de complex turistic, muzeu al păcii, școală de fete sau ceva – este cea mai bună și va aduce plus valoare orașului.
Ulterior, după îndelungi discuții, după negocieri politice (sau de interese meschine), onorabilul Guvern va executa un proiect de hotărâre de cedare a administrării Cetățuii Brașovului către municipalitate, pe care guvernanții îl vor aproba (sau nu).
Perioada în care se poate face transferul către municipalitate este, probabil, de minim trei luni, dar se poate întinde pe durată nedeterminată, în funcție de interesele politice ale politicienilor din ecuație.
Reamintim că problema proprietății Cetățuii a agitat săptămâna trecută spiritele politicienilor de sub Tâmpa, după ce municipalitatea a câștigat, anul trecut, în urma unui proces care s-a întins pe o perioadă de opt ani, dreptul de a nu plăti o sumă de bani către Aro Palace, care a scăzut în câțiva ani de la 5,2 la 3,8 milioane de euro, pentru a prelua administrarea Cetății. Statul român se va împroprietări pe Cetate, după ce compania Aro Palace a predat imobilul, cu tot cu chei, către Ministerul Finanțelor.
În circuitul turistic, abia din 1982
Cu ani în urmă, a fost făcută şi o evaluare pentru reabilitarea cetăţii, suma estimată în acest sens fiind de 3,5 milioane de euro. Din anul 1981, după finalizarea unui proces de restaurare, obiectivul a devenit restaurant cu specific medieval. După această dată, nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere decât limitat, astfel încât zona exterioară a zidurilor este astăzi degradată.
Mai mult de jumătate din tencuiala zidului exterior este complet distrusă, iar cea care se menţine e deteriorată de instalarea igrasiei. Există fisuri masive în zonele fără tencuială, în câteva situaţii zidul fiind efectiv străpuns. Suprafeţe extinse de zidărie (cărămidă), chiar şi la baza fortificaţiei sunt dislocate, ceea ce afectează structura de rezistenţă.
În 2011, municipalitatea a amenajat căile de acces, iluminatul public şi arhitectural, dar şi câteva zone de belvedere pe Dealul Straja, tocmai pentru a pune în valoare monumentul.
Cetatea a intrat în circuitul turistic în 1982, fiind adminsitrată atunci de Oficiul Naţional de Turism (ONT). ONT s-a privatizat după 1990 şi s-a divizat în Postăvarul SA şi Poiana SA, care au preluat unităţile turistice şi de cazare din imobilele de patrimoniu din Braşov, printre care şi Cetatea Braşovului.
Istorie de cinci secole
Ansamblul Cetatea Braşovului, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanţă naţională, este alcătuit din trei elemente – Cetăţuia (realizată între secolele XVI-XVIII), incinta bastionară (secolele XVIII) şi sediul de garnizoană (secolele XVI-XVIII).
Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află construcţia, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. Aceste fortificaţii au fost distruse în anul 1529, în timpul asedierii Braşovului de către voievodul Moldovei, Petru Rareş. După extinderea influenţei regelui Ungariei, Ferdinand I, în Transilvania (1551), a fost instaurat un regim militar în teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de Giovanni Battista Castaldo. Contele de Arco, subalternul său, a ordonat extinderea fortăreţei. Turnul central a fost fortificat cu trei turnuri de artilerie mici, iar din 1611 a apărut un şanţ cu apă şi un val de pământ. În 1618, un incendiu a distrus unul dintre turnuri. Apoi nucleul fortificat a fost extins printr-o incintă exterioară, apărată de câte un bastion pe fiecare dintre colţuri. Monumentul a fost complet reconstruit în anul 1625 de către autorităţile Principatului Transilvaniei.
În Cetăţuie s-a instalat în 1699 o garnizoană habsburgică, în perioada următoare fiind întreprinse lucrări de defrişare a viilor din jur. Câteva modificări au intervenit şi în perioada răscoalei curuţilor din 1704. Actuala configuraţie a fost definitivată pe parcursul lucrărilor de refacere ordonate de împăratul habsburg Iosif al II-lea, în anul 1773, când s-a ridicat turnul hexagonal alipit potcoavei centrale, precum şi clădirea cu două etaje de pe latura estică a nucleului cetăţii. Din secolul XVIII până în anul 1954 a funcţionat în cetate un penitenciar militar. Ulterior, între anii 1954-1975 ansamblul a fost transformat în depozit al structurii teritoriale a Arhivelor Statului. În anul 1981, după finalizarea unui proces de restaurare, obiectivul a devenit restaurant cu specific medieval.