Firma italiană Enel a anunțat săptămâna trecută că și-a vândut operațiunile din România către grecii de la Public Power Corp pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor și concentrarea pe energiile verzi. În acest context, se pune întrebarea ce tarife la energie electrică vor plăti românii care aveau contracte cu Enel. Niculae Havrileţ le transmite foștilor clienți Enel că nu au motive de îngrijorare în legătură cu tarifele pe care le vor avea de achitat pentru energia electrică furnizată de compania grecească.
Ce tarife la energie electrică vor plăti românii care aveau contracte cu Enel: Prețurile rămân la fel
Fostul președinte ANRE, Niculae Havrileț, este de părere că după preluarea operațiunile din România ale Enel de către grecii de la Public Power Corp, cele peste 3 milioane de clienți nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare deoarece nu se vor schimba tarifele. Acestea sunt reglementare şi rămân la valoarea pe care o au în prezent.
„Nu prevăd nicio schimbare din punctul de vedere al tarifelor. La altă încercare de ieșire din piața românească, în 2014, aceleași întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preț de trei ori mai mare decât cel de acum. Business-ul nu a mers așa bine pentru ei. Pe partea de producere, beneficiază de prețurile din aceste zile, dar pe partea de furnizare și pe partea de distribuție în special, Enel-ul a înregistrat un minus important. Asta deoarece rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, iar inflația este pe 8%. Enel nu își recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piața românească de distribuție. Pe partea de furnizare, din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor, s-a înregistrat un minus semnificativ. Enel rămâne doar cu un câștig în zona de producere”, a declarat fostul președinte ANRE Niculae Havrileţ.
Tarifele sunt încă plafonate
Clienții care aveau contracte cu Enel nu au motive de îngrijorare deoarece prețurile sunt plafonate, prin lege, până în 2025. Firma grecească nu le poate modifica fără a încălca legea și fără a fi amendați de autoritățile române. În plus, firma elenă va fi nevoită să se supună regulamentelor ANRE, așa cum fac absolut toți furnizorii de energie din România, indiferent de țara de unde provin acționarii.
Aceasta va avea obligația să eșaloneze la plată sumele datorate de către client dacă emit factura cu întârziere. De asemenea, clienții pot beneficia de eșalonarea la plată a facturii curente, fără penalități, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni și trebuie notificați în legătură cu orice intenție de modificare a condițiilor / clauzelor contractuale.
În plus, clienții trebuie să fie informați cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale.
Când trec efectiv clienții la noua firmă
Cele peste 3 milioane de clienți ai Enel vor trece la Public Power Corp doar în momentul în care se va acorda avizul Consiliului Concurenței pentru tranzacție, data limită fiind trimestrul al III-lea din acest an.
Reprezentanții Enel au precizat că toate activitățile operaționale se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți.
Prin preluarea celor peste 3 milioane de clienți de la Enel, Public Power Corporation devine un actor strategic în domeniul energiei în regiune și obține acces la coridorul energetic care pornește din România, traversează Bulgaria și se termină în Grecia.
Astfel, firma elenă va adăuga la potențialul său peste 130.000 km de rețea de distribuție, 3,2 milioane de clienți noi și 534 MW de energie regenerabilă în funcțiune. În esență, aceasta își dublează producția din regenerabile, face față riscului de reglementare din cauza restricțiilor impuse pentru a-și reduce cota de piață din Grecia și realizează astfel o creștere a dimensiunii sale. În ceea ce privește ce tarife la energie electrică vor plăti românii care aveau contracte cu Enel, clienții nu au motive de îngrijorare deoarece acestea vor rămâne la fel.