Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să asigure și instalarea unor chargere pentru alimentarea mașinilor electrice în blocurile de locuințe noi, în anumite condiții, cerință care va fi impusă și proprietarilor de clădiri rezidențiale vechi, în cazul renovărilor majore – potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, marți, propunerea de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Adoptarea de către Guvern a acestor modificări de lege este condiție pentru cererea de plată numărul 2 din cadrul PNRR, care are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, cu tot cu partea de prefinanțare (de 13%), bani europeni care ar urma să intre în România.
Una dintre măsurile prevăzute în proiectul de OUG este modificarea și completarea art. 15, alin (3) al Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, astfel:
În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, precum și instalarea unui punct de reîncărcare vehicule electrice pentru fiecare 5 locuri de parcare, în următoarele cazuri:
- a) parcarea se situează în interiorul clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;
- b) parcarea este adiacentă clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării
Mai multe detalii, pe startupcafe.ro.