Ministrul Digitalizării și Inovării, Sebastian Burduja, a scris pe Facebook că 10 mii de oameni au votat ca ION, soluția de inteligență artificilă prezentată la începutul lunii de guvern, ”să vină în orașul lor”. În replică, Sorin Ioniță, expert în administrație publică, a scris tot pe Facebook că „România e prima ţară din lume unde digitalizarea ia forma unei caravane săteşti, lumea vrea să vadă pe Chatbot la căminul cultural, cum se dădeau filmele în anii 50. Efectul #PISA loveşte necruţător”.
„ION va continua să livreze date, pe măsură ce învață și procesează informațiile pe care le primește. Tocmai de aceea trebuie să interacționăm cu ION, pe ion.gov.ro, prin rețelele sociale sau fizic, când îl vom întâlni în carAIvana lui, ca să îl ajutăm să își facă treaba. Apropo de asta, aproape 10 mii de oameni au votat ca ION sa vina in orasul lor. Momentan, pe primul loc este București, urmat de Iași, Cluj și Timișoara”.
Context
Reprezentantul firmei care a organizat momentul dialogului premierului României, Nicolae Ciucă, cu o oglindă pe care scria ION, ca interfață a unui așa-zis program dezvoltat pe baza inteligenței artificiale, a recunoscut că dialogurile au fost înregistrate dinainte și cineva a dat play înregistrărilor, dar susține că „sistemul poate să facă și răspunsuri, cu siguranță”, scrie HotNews.ro. Nici premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat și nici ministrul Cercetării Sebastian Burduja, nu au spus nimic despre faptul că a fost de fapt o scenetă ceea ce s-a întâmplat la Guvern, nu un moment real de interacțiune om – AI.
Clarificarea acestui lucru a venit ca urmare a multiplelor comentarii de după momentul respectiv, de la debutul ședinței de Guvern din 1 martie. Reprezentantul companiei care a realizat programul promovat de Guvern și de premierul Nicolae Ciucă, Nicu Sebe, a vorbit despre „sceneta” de la Palatul Victoria.
Premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat, în ședința de Guvern de marți, 1 Martie, noul consilier onorific, ”Ion”, care va ajuta Executivul să fie ”informat în timp real de problemele și dorințele românilor”. Ciucă susține că Ion este un proiect al cercetătorilor români pe care i-a felicitat. Proiectul a fost pro-bono, dezvoltat de humans.ai și nu a costat nimic statul român, conform informațiilor furnizate pe pagina proiectului. Premierul a avut un mic dialog cu noul său consilier care le-a transmis românilor să intre pe site-ul ion.gov.ro.