
Un proiect de lege ce are ca scop descurajarea și mai mult a practicilor ilegale și de a reduce prejudiciile aduse consumatorilor a fost adoptat joi de Executiv. Prin intermediul proiectului de act normativ se dorește consolidarea mecanismelor de protecție a intereselor colective ale consumatorilor, nu doar la nivel individual, atât în privința opririi unor practici ilegale, cât și pentru obținerea de despăgubiri.
Proiectul de lege, ce se-ndreaptă acum către Parlament pentru dezbateri și vot, are ca obiect transpunerea Directivei europene nr. 1.828/2020, ce se va aplica efectiv din 25 iunie 2023.
Mai exact, proiectul de lege va permite unor entități calificate (indiferent că sunt private sau autorități publice, însă care trebuie să fie independente) să solicite în numele a mai multor consumatori încetarea sau interzicerea unei conduite ilicite din partea unui comerciant și vor putea cere remedieri, precum despăgubiri, reparări, înlocuiri, reduceri ale prețului, încetari ale contractului sau rambursari ale prețului plătit, după caz, notează avocatnet.ro.
Proiectul de lege va proteja interesele persoanelor fizice care au suferit prejudicii atât ca urmare a unor încălcări la nivel național, cât și la nivel transfrontalier, a unor prevederi legale. Proiectul de lege face referire la circa 70 de acte normative din legislația română sau europeană atunci când ia în considerare acțiunile comercianților, prestatorilor/ furnizorilor de servicii sau profesioniștilor cu impact asupra consumatorilor.
Prin acest proiect de lege vor fi acoperite și practicile nelegale ale comercianților care au încetat înainte de începerea acțiunii în instanță a organizațiilor de consumatori sau organismelor publice, deoarece ar putea fi încă necesar să se împiedice repetarea practicii prin interzicerea acesteia, să se stabilească că o anumită practică reprezenta încălcarea legii sau să se faciliteze primirea de către consumatori a despăgubirilor.
Pentru a putea fi reprezentați în mod colectiv de către entitatea calificată, consumatorii trebuie să își dea acordul, în scris, fiecare în parte, în termen de 30 de zile de la introducerea acțiunii în justiție atât pentru posibilitatea de a fi reprezentanți, cât și pentru acceptarea sau nu ca rezultatul acțiunii de reprezentare să fie obligatoriu pentru ei. Acest consimțământ va însemna că respectivii consumatori nu vor putea să introducă în justiție o altă acțiune împotriva aceluiași comerciant și care să aibă același obiect, nici colectiv, nici în mod individual.
Comerciantul și entitatea calificată vor putea demara negocieri privind tipul despăgubirilor de care urmează să beneficieze consumatorii prejudiciați. Dacă rezultatul negocierilor este inechitabil, instanța judecătorească îl poate refuza, însă, dacă îl aprobă, acordurile sunt obligatorii pentru comerciant și entitatea calificată.
Proiectul de lege va introduce și sancțiuni pentru comercianții care nu respectă hotărârile date de instanțele judecătorești ca urmare a unei acțiuni inițiate de o entitate calificată ce vizează protecția mai multor consumatori. Amenzile stabilite de proiect ajung la 100.000 de lei.
Cât privește cine vor fi aceste entități calificate, proiectul de lege face referire la asociațiilor de consumatori, inclusiv cele care au membri din cel puțin două state membre. Totodată, autoritățile și organismele publice care au atribuții în aplicarea prevederilor legale privind contractele încheiate cu comercianți, furnizori/ prestatori de servicii, profesioniști ș.a.m.d pot fi, fiecare dintre ele pe domeniul pe care are atribuții, entități calificate în scopul introducerii unei acțiuni în justiție.
Organismele care vor proteja în mod colectiv drepturile consumatorilor vor trebui să fie independente și să nu fie influențate de persoane care nu sunt consumatori, care au un interes economic în introducerea unei acțiuni în reprezentare, în special de către comercianți.
Acțiunile în justiție introduse pentru obținerea încetării unei practici nu vor putea dura prea mult, termenele de judecată vor fi limitate la maximum 15 zile sau se pot judeca în procedură de urgență (termenele de judecată nu pot fi mai mari de trei zile).