Dezbaterea legată de produsele cu adaos de făină sau pudră proteică din insecte face victime nevinovate. Imaginea unei broscuțe, apărută pe ambalajele mai multor tipuri de alimente, a stârnit un val de revoltă și panică pe rețelele sociale.
Simbolul, menit, de fapt, să certifice că ingredientele au fost obținute în mod responsabil, i-a făcut pe unii să creadă că înăuntru sunt insecte aprobate de Comisia Europeană ca alimente comestibile.
Logo-ul în chip de broscută, prezent pe cutii de cafea, tablete de ciocolată, bomboane, drajeuri și alte amestecuri dulci, nu a fost prezentat în niciun fel consumatorilor din România.
Simbolul ei e deja folosit de peste 35 de ani și sugerează că produsul e obținut în mod sustenabil pentru mediu și respectând demnitatea umană. Totul a plecat de la un ONG, recunoscut international, care folosește acest mod de a certifica, direct pe ambalajul alimentelor, că nici natura, nici oamenii nu au fost exploatați, potrivit Știrile Pro Tv. Desenul cu broscuța e folosit în 175 de state din 195, câte sunt în toată lumea.
Produsele din insecte, pe rafturi separate
De cealaltă parte, Comisia Europeană a aprobat patru specii de insecte pentru consum alimentar, însă nu ne obligă să le mâncăm. În România, se vând doar câteva astfel de produse, cum ar fi făina sau pudra proteică, pe platforme specializate, la prețuri mari.
De altfel, comisarii pentru protecția consumatorilor cer ca toate produsele alimentare care conțin insecte să fie puse pe rafturi separate.