Patru sudente au închiriat, luna trecută, pentru trei nopți, un apartament din centrul Brașovului. Vacanța lor s-a întrerupt în a doua noapte, când au ajuns în stare critică la spital. Medicii au descoperit că au fost intoxicate cu monoxid de carbon, iar pompierii au găsit ulterior cauza: centrala termică din apartament emana gaz nears. Concentrația de monoxid din sângele lor a fost de 10%. „Putea duce la risc ridicat de deces”, spune un medic.
Proprietara apartamentului este Diana Codreanu, soția consilierului local PNL Adrian Codreanu.
Laura Florea, Mădălina Epîngeac, Lorena Tănăsescu și Simona Ioțu, toate în vârstă de 20 și un pic de ani, au decis din scurt să-și petreacă un weekend în Brașov. Prima e studentă la Informatică în București, iar celelalte trei studiază Medicina în Craiova. Au închiriat de pe Booking „Studio Brașov”, un apartament aflat pe strada Republicii, nr. 19, chiar lângă Piața Sfatului, pe care au plătit, în total, 700 de lei pentru trei nopți. „Avea notă mare pe Booking, arăta ok în poze. Nu ne-am mai uitat la mesajele celorlalți turiști, în recenzii, am rezervat direct”, povestește Lorena, pentru Libertatea.
Au plecat toate patru spre Brașov pe 16 februarie, dimineața, cu trenul din Craiova, un drum de vreo șapte ore, și au ajuns la cazare în jurul prânzului. Atunci, spun fetele, au apărut primele semne de întrebare, cărora însă nu le-au dat foarte multă importanță la acel moment.
„Când am ajuns, era un domn care făcea curățenie. Am intrat să lăsăm bagajele. Toate ușile și geamurile erau deschise, era foarte, foarte frig. Când l-am întrebat de ce ține totul deschis, a spus că așa îi place să facă curățenie, în aer curat, și că au fost niște băieți mai devreme care au fumat înăuntru și miroase urât. Noi n-am simțit nimic atunci”, mărturisește tânăra în vârstă de 23 de ani. Bărbatul le-a mai spus doar să nu umble la centrala termică din casă, care funcționează pe gaz, precizează ea. Centrala respectivă este montată pe colț, lângă ușa băii. Aerisirea ei se face pe sus, printr-un furtun foarte asemănător celor care sunt conectate, de regulă, la hotele de bucătărie. „Fundul” centralei nu este acoperit și se poate vedea foarte ușor flacăra dinăuntrul ei chiar din patul de o persoană deasupra căruia se află aceasta.
Apartamentul este, în fapt, un studio în care cele două paturi, unul de o persoană, cel de lângă centrală, și unul mai mare, de două persoane, sunt despărțite de un perete.
Fetele și-au petrecut ziua în oraș, iar seara, la câteva ore după ce s-au întors în cameră, au început să aibă dureri de cap.
„Am crezut că suntem doar răcite și obosite. Ne-am îndopat cu paracetamol”, mărturisește Lorena. Dar starea lor de rău s-a amplificat în următoarea noapte, pe 17 februarie. Aveau dureri puternice de cap, o stare generală de rău, somnolență puternică și simțeau că nu pot respira bine. Una dintre ele s-a plâns și de înțepături în inimă. Au adormit în jur de ora 12, cu gândul că poate tot oboseala și răceala sunt de vină. „Ne-am făcut toate baie în seara aia și cred că centrala a funcționat cu toată puterea. Simțeam că e aerul greu în cameră, dar am crezut că rămânem fără oxigen din cauza flăcării, pentru că flacăra ardea oxigenul din încăpere. Am dormit cu geamurile deschise, ca să avem aer”, povestește tânăra.
Șocul a început pe la 4 dimineața, când una dintre fete s-a trezit cu frisoane și stare de leșin. A vomitat de mai multe ori și abia se putea ține pe picioare. Cu greu a izbutit să o trezească pe una dintre ele ca să-i ceară ajutorul. „M-a trezit pe mine, celelalte două colege nici nu se puteau ridica din pat. Le-am lăsat geamul deschis și am plecat noi două la farmacie. Mă durea și pe mine în continuare capul rău”, povestește Lorena.
Farmacista a chemat ambulanța, iar medicii veniți și-au dat seama, după simptomele lor, că fetele au fost intoxicate cu monoxid de carbon, diagnostic confirmat ulterior la spital. „M-au pus să le sun urgent pe celelalte colege să le spun să iasă din cameră”, își amintește Lorena.
Medicii au contactat apoi poliția, pompierii și Distrigaz să investigheze apartamentul. Distrigaz a oprit centrala. Conform raportului lor, aceasta era defectă și pierdea gaz pe interior. De asemenea, coșul prin care ar fi trebuit să fie eliberat gazul nears, adică monoxidul de carbon, era înfundat.
„Nu m-am gândit nicio clipă că este scăpare de gaze. Nu ne-am gândit că, mergând în vacanță, viețile ne-ar putea fi puse în pericol”, spune Lorena. „Domnul care făcea curățenie când am venit, chemat de polițiști, ne-a zis să dormim în continuare acolo, că ne dă el gazul mai încet”, continuă ea.
Tinerele au stat în jur de trei-patru ore în spital, conectate la oxigen, singurul tratament posibil într-un astfel de caz.
Monoxidul de carbon este un gaz inodor și incolor care se produce prin arderea incompletă a unor gaze. Este produs de mașini, prin gazele de eșapament, de sobe sau de alte surse de încălzire. Oamenii care locuiesc în zone intens poluate pot avea până la 5% concentrație de monoxid de carbon în sânge, arată studiile. „Ni s-a spus că am avut 10% concentrația de monoxid de carbon în sânge”, spune Lorena.
Durerile de cap sau de stomac, „înțepăturile” în inimă, stările de leșin și de vomă, amețelile, confuzia, somnolența, pulsul rapid – toate acestea sunt simptomele intoxicării cu monoxid. După ele urmează pierderea conștienței, iar o expunere pe termen lung la gaz poate fi fatală ori se poate lăsa cu sechele neurologice. Intoxicația cu monoxid de carbon apare atunci când monoxidul de carbon se prinde de hemoglobina din sânge, nelăsând loc oxigenului. Hemoglobina nu mai este funcțională, iar organismul rămâne, treptat, fără oxigen.
Tinerele au avut nevoie de oxigen pentru a-și reveni „Încă trei-patru ore expuse la monoxid ar fi însemnat, pentru fete, risc majorat de deces. Expunerea la monoxid de carbon noaptea, mai ales iarna, când de obicei camera nu e ventilată, când încălzirea trebuie să funcționeze, duce la risc ridicat de deces”, explică pentru Libertatea Beatrice Mahler, managera Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Apartamentul închiriat de cele patru studente de pe Booking aparține Dianei Codreanu, soția consilierului local PNL Adrian Codreanu. Locația, cotată cu nota 8,1, apare acum indisponibilă pentru rezervare pe Booking.
Diana Codreanu mai are în administrare alte două spații de cazare, ambele în centrul Brașovului: Modern Central Studio, de pe strada Michael Weiss, nr. 12, și Downtown Hostel, de pe strada Castelului, nr. 60. Ambele sunt promovate pe Booking. O noapte de cazare la Modern Central Studio costă în jur de 230 de lei, iar la hostel, în camere comune, aproximativ 50-60 de lei.
Pe acesta din urmă îl deține prin firma Tâmpa Hostel SRL, al cărei administrator este. Compania figurează pe Termene.ro fără angajați și pe pierdere.
Contactată de Libertatea, Diana Codreanu a refuzat să răspundă la întrebări, pentru că „nu dau informații așa, prin telefon”. „Aveți grijă ce scrieți. Vom urmări ceea ce scrieți și vom răspunde prin avocații noștri”, a spus ea. Tot prin avocați le-a promis și studentelor că va răspunde. „A zis că vorbește cu avocata ei despre valoarea daunelor pe care ni le datorează, dar nu ne-a mai sunat după”, afirmă Lorena. Inițial, Diana Codreanu a vrut să rezolve „pe cale amiabilă” incidentul, fiindcă „nu vreau să mă sustrag răspunderii, în niciun caz”. Așa le-a spus ea tinerelor în 18 februarie, după ce acestea s-au întors de la spital, conform înregistrării audio a discuției făcute de fete. Dar ele au afirmat categoric că vor să meargă în instanță.