
În urmă cu 8 ani, în Centrul Istoric al Brașovului au început să apară mai multe plăcuțe cu denumirile pe care le-au purtat străzile de-a lungul timpului, prin intermediul unui proiect derulat Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității (AIDC) Brașov împreună cu Primăria.
Plecând de la unele modificări făcute în perioada post-comunistă, Asociaţiile Civice Stradale constituite în Centrul Istoric au propus să fie instalate plăcuţe cu istoricul denumirii străzilor. Au început astfel să apară aceste tăblițe, din care localnicii și turiștii pot afla o fărâmă din istoria orașului, informează Adevărul.
„Primele denumiri de străzi sunt cele germane, ale sașilor, în zona de Cetate. După aceea a venit o perioadă austro-ungară, a fost perioada interbelică, după care a venit cea comunistă, cu influența rusă a lui Stalin și, în sfârșit, a venit și administrația românească, în anii moderni”, a povestit Cristina Kreoșteanu, unul din inițiatorii proiectului de instalare a tăblițelor.
Numeroși brașoveni sau turiști au zăbovit preț de câteva secunde în fața plăcuțelor pe care sunt scrise denumirile purtate de străzi. În timp, însă, unele au fost fie mâzgălite, fie acoperite de anunțuri, deși acestea ar trebui protejate pentru ca atât turiștii, cât și localnicii să afle mai multe despre istoria orașului.
„Singura soluție – din ce-am văzut și la alte orașe – este curățarea lor periodică. Dar, pentru aceasta, ar trebui să luăm legătura cu un ONG – cum este Fundația Monumentelor Istorice – să facă monitorizarea permanentă și să vadă care sunt vandalizate, iar un alt ONG să asigure curățarea lor periodică, de exemplu o dată pe lună”, a spus Cristina Kreoșteanu pentru Adevăruș.