
Când se vorbește despre ei ca un popor de lumea a treia, românii sunt total nemulțumiți. Doar ne-am născut într-un cadru de basm, cu mare, munte, deltă etc, chestii pe care nu le au toate popoarele de pe mapamond. Apoi se trece la ideea de calitate a vieții, unde românul preferă să trăiască idilic, să facă o oarecare muncă între orele x și y, cât mai puțin, de preferință, iar în rest să i se dea. Orice, dar să i se dea, pentru că el s-a născut aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic, și merită să i se dea.
Când s-au făcut antene 5G, românul a fost împotrivă. „Vrem, dar nu aici”. Pașapoarte biometrice? Da, dar mai întâi să vedem noi că merge la alții, nu ne faceți cobai. Buletine cu cip? Nu, că ne furați informațiile, ne transmiteți niște unde cu care ne controlați creierele și ne transformați în sclavi.
La Brașov s-a organizat în weekend un festival de muzică electronică și nu numai. Evident, brașoveanul a fost nemulțumit. În primul rând pentru că era în Poiană, nu era aici, în bătătură, trebuia să schimbe două autobuze să ajungă acolo, iar apoi biletul era scump. Românul vrea Cerbul de Aur, pentru că e făcut în Piața Sfatului, aproape, mai te plimbi prin zonă, mai auzi o Mirabela Dauer sau o Angela Similea cântând, „muzică adevărată, boss, nu bomtzy-bommtzy de ăsta de acum”. Concluzia: „oricum este un festival de drogați, nu aveam nevoie de așa ceva”. Și, totuși, anul trecut, pe o vreme asemănătoare, cu zăpezi topite și noroaie până la genunchi, hotelierii din Poiană se plângeau că e goală stațiunea și că nu au cum să își plătească angajații. Acum, însă, parcă s-a schimbat ceva – Poiana a fost mai animată, au fost oameni care erau în stare să plătească o consumație normală, nu care să își ia o cafea de la automat și să se uite în zare.
Vestea weekendului a fost că marele polițist Godină a fost învins de tehnologia Auchan care îți permite să îți scanezi singur produsele și să plătești, fără a mai așteapta după un casier. A anunțat cu emfază că va boicota retailerul că, vezi-doamne, a dat casierii afară și că profitul îi rămâne același. În urmă cu un an, în Sfântu Gheorghe, Carrefour a inaugurat un magazin fără casieri. Covăsnenii nu au făcut atâta caz cât au făcut așa zișii influenceri brașoveni pe tema asta. Au înțeles că în zona aceea ne îndreptăm. Că există tot mai puțini oameni doritori să lucreze pe posturile de casieri într-un magazin, iar noile case, testate cu succes în toate magazinele de lanț din Brașov pot să reducă din timpul de așteptare la cozi interminabile. Astfel, cei care au un dram de creier, reușesc să treacă mai rapid peste cumpărături. Iar cei care stau la coadă sunt nemulțumiți pentru că magazinul nu deschide și alte case la care să amplaseze casieri, că „uite ce mulți suntem, boss”. Oare cum s-a simțit Godină când a văzut că o bătrânică își scanează singură produsele și plătește cu cardul? În urmă cu câteva săptămâni înfiera câțiva jurnaliști că i-au preluat mesajele și din cauza asta el nu mai primește bani pe Patreon. Vina este și a noastră, a jurnaliștilor, că am ridicat în prim-plan un individ care părea simpatic la prima vedere, dar care ascunde în spatele casei, pe lângă rinoceri și alte orătănii, frustrări cât un tir de 20 de tone. Dar putem trăi cu asta, pentru că așa cum au apărut astfel de indivizi au și dispărut atunci când nu au mai fost băgați în seamă de media.
Românul nu a fost niciodată amator de nou. Asta pleacă din vechime, unde Biserica Ortodoxă avea grijă să înfiereze tot ce era nou și evident. Apoi, la Revolușie, românul a preferat tot comunismul, pentru că era ce deja învățase ca pe apă. Știa cu ce se mănâncă, știa pe cine să ungă să meargă lucrurile. Dintr-o dată s-a trezit într-o junglă în care trebuia să învețe.
5 comentarii
Este adevarat.suntem intoxicati de mentalitate veche unde ,,noul” parca nu prea isi are loculi si cel mai trist un popor de vesnic nemultumiti.
Este adevarat…suntem intoxicati de mentalitate veche,unde ,,noul” parca nu prea isi are locul si cel mai trist ca suntem si vom ramane(cred)un popor de vesnic nemultumiti.
Foarte frumos si bine spus! In sfarsit cineva care spune lucrurilor pe nume si la obiect pe acest subiect!
Nimeni nu stie cum e sa faci pe casierul cand ai trecut de 70 de ani, nu vezi bine sa scanezi, te dor mainile, ametesti, abia stai in picioare. de ce asteptati sa ajungeti la varsta asta ca sa intelegeti, oameni buni ???
Bine punctat, dom’ Ovidiu, cu doua „asteriscuri” :
1) Auchan sprijina pe fata masina de razboi putinista ;
2) Hai si cu rock-ul in Poiana, nu doar la Rasnov, in august…