
Primăria Brașov a adjudecat încă din vara lui 2020 contractele pentru proiectarea a două trasee de biciclete, care vor lega zona Poienelor, de Gară, Centrul Civic, dar și zona de agrement de „La Iepure” de Poienelor. Ținând cont că între timp a mai apărut și proiectul „Căii verzi”, cele două trasee au necesitat ajustări, astfel încât să existe o interconectare a pistelor pentru bicicliști propuse prin aceste investiții.
Totodată, și costurile au crescut, pe de o parte, ca urmare a modificărilor din proiect, pe de altă parte, ca urmare a faptului că și costurile cu materialele și manopera au cresctu. Astfel, față de anul 2018, când lucrările pentru traseul dintre Poienelor și Centrul Civic erau estimat la suma de 8,13 milioane de lei cu TVA, acum sunt estimate la 8.137.245,34 lei cu TVA, potrivit documentațiilor care stau la baza proiectelor hotărârilor de Consiliu Local prin care vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici. „În Documentația de Avizare a Lucrărilor de Interventie lucrările propuse s-au armonizat cu proiectul în derulare «Calea verde» care propune, de asemenea, lucrări de piste de biciclete în Municipiul Brasov, s-au inclus toate observațiile facute de beneficiar și de către avizatori, și s-a evaluat valoarea lucrărilor de execuție la 13.136.294,04 lei fara TVA (15.611.961,31 lei cu TVA)”, se precizează în raportul anexat devizului general al lucrărilor întocmit de către proiectanții de la Hentza Business. „Traseul pistei de biciclete se va desfasura intre Terminal Poienelor, pe strada Poienelor, Calea Bucuresti, Bulevardul Saturn, strada Minerva, strada Crinului, strada Micsunelelor, strada Lamaitei, strada Branduselor, Bulevardul Alexandru Vlahuta, Bulevardul Garii, Bulevardul Victoriei, Bulevardul Mihail Kogalniceanu, si va lega terminalul Poienelor (punct de conexiune cu Traseul 2 de biciclisti) de Gara Brasov si de centrul orasului”, se precizează în documentația tehnică.
Finanțări din bani europeni
În cazul celuilalt traseu pentru ciclism, valoarea totală a Devizului general actualizat este de 7.624.727,25 lei inclusiv TVA.
Ambele proiecte sunt finanțate cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Fondurile nerambursabile din partea Uniunii Europene reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectelor.