
Cetatea Brașovului nu va ajunge prea rapid în proprietatea municipalității, după ce Ministerul de Interne și-a arătat interesul pentru a intra în posesia sa, relevă surse politice. În aceste condiții, există toate șansele ca aceasta să își continue procesul de deteriorare, iar până ca acest obiectiv să fie salvat să nu se mai poate face nimic. Interesul Internelor nu este, însă, unul patrimonial, ci unul poilitic, în sensul de a bloca dezvoltarea Brașovului prin punerea în valoare a acestui imens simbol al orașului. Contactat telefoinic, ministrul Internelor, „il dottore” Lucian Bode a refuzat să răspundă întrebărilor BizBrașov, chiar dacă i s-au transmis și pe WhatsApp. Trebuie amintit că în ultimii ani, polițiștii lui Bode nu au reușit să păzească obiectivul istoric, deteriorarea sa fiind cauzată și de hoții de fier vechi.
Prefectul Cătălin Văsii, cel care era în măsură să solicite, din partea Internelor, luarea în proprietate a Cetății Brașovului, spune că nu a făcut o astfel de solicitare. De asemenea, șefii Finanțelor brașovene, cei care administrează în acest moment Cetatea, spun că singura solicitare primită a venit din partea Primăriei Brașov și că a fost transmisă mai departe.
Pentru Cetatea Brașovului, municipalitatea s-a luptat mai bine de opt ani în instanțe cu compania hotelieră Aro Palace, cea care deținea și opera obiectivul istoric după Revoluție. Iarna aceasta, Primăria a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție, Cetatea Brașovului trecând, astfel, în proprietatea statului, prin Ministerul de Finanțe. Ea a fost pusă într-un circuit interministerial, astfel încât ministerele să își exprime intenția de a o prelua sau nu în administrare. Înțelegerile politice făcute făceau minime posibilitățile ca obiectivul istoric al Brașovului să ajungă la altcineva în afara municipalității. Și, totuși, așa cum interesele se schimbă, PNL și-a amintit că are de recuperat funcția de primar a Brașovului, pierdută în 2020 în fața lui Allen Coliban (USR), motiv pentru care a decis că e ușor să tracaseze actuala administrație cu tot ce poate, printre aceste puncte aflându-se și Cetatea Brașovului.
Ansamblul Cetatea Braşovului, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanţă naţională, este alcătuit din trei elemente – Cetăţuia (realizată între secolele XVI-XVIII), incinta bastionară (secolele XVIII) şi sediul de garnizoană (secolele XVI-XVIII).
Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află construcţia, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. Aceste fortificaţii au fost distruse în anul 1529, în timpul asedierii Braşovului de către voievodul Moldovei, Petru Rareş. După extinderea influenţei regelui Ungariei, Ferdinand I, în Transilvania (1551), a fost instaurat un regim militar în teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de Giovanni Battista Castaldo. Contele de Arco, subalternul său, a ordonat extinderea fortăreţei. Turnul central a fost fortificat cu trei turnuri de artilerie mici, iar din 1611 a apărut un şanţ cu apă şi un val de pământ. În 1618, un incendiu a distrus unul dintre turnuri. Apoi nucleul fortificat a fost extins printr-o incintă exterioară, apărată de câte un bastion pe fiecare dintre colţuri. Monumentul a fost complet reconstruit în anul 1625 de către autorităţile Principatului Transilvaniei.
În Cetăţuie s-a instalat în 1699 o garnizoană habsburgică, în perioada următoare fiind întreprinse lucrări de defrişare a viilor din jur. Câteva modificări au intervenit şi în perioada răscoalei curuţilor din 1704. Actuala configuraţie a fost definitivată pe parcursul lucrărilor de refacere ordonate de împăratul habsburg Iosif al II-lea, în anul 1773, când s-a ridicat turnul hexagonal alipit potcoavei centrale, precum şi clădirea cu două etaje de pe latura estică a nucleului cetăţii. Din secolul XVIII până în anul 1954 a funcţionat în cetate un penitenciar militar. Ulterior, între anii 1954-1975 ansamblul a fost transformat în depozit al structurii teritoriale a Arhivelor Statului. În anul 1981, după finalizarea unui proces de restaurare, obiectivul a devenit restaurant cu specific medieval.