
O modifcare a Codului fiscal din 2022 a introdus și în planul fiscal al companiilor o măsură care putea fi aplicată până acum doar persoanelor fizice: redirecționarea unei părți a impozitului plătit către stat către entități nonprofit.
Este o măsură care poate fi aplicată tuturor companiilor, indiferent dacă plătesc impozit pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor. Dacă puteau face sponsorizări în timpul anului dar nu au reușit din diverse motive să le facă, pot redirecționa, cu ajutorul ANAF, aceste sume către entități nonprofit. Bineînțeles că sumele redirecționate nu pot depăși limitele stabilite de lege.
Atenție la interpretarea acestor prevederi legale, pentru că am observat destul de multă confuzie în rândurile antreprenorilor, care fie consideră că și sumele redirecționate pot fi scăzute din impozitul aferent anului 2022, fie că redirecționarea poate fi făcută prin virament bancar.
Am ajuns astfel la concluzia că trebuie lămurite câteva aspecte:
- Sponsorizarea trebuie făcută efectiv de către companie în timpul anului, adică virate sumele către entități nonprofit, în limitele stabilite de Codul fiscal și ajută companiile care fac acest lucru, pentru că sumele plătite se scad din impozitele datorate bugetului de stat.
- Redirecționarea este o măsură care poate fi dispusă tot de către companii, însă nu impune virarea efectivă a sumelor tot de către acestea. Companiile, dacă observă că ar fi putut sponsoriza în anul 2022 și nu au făcut-o, pot cere ANAF redirecționarea acelor sume către entități nonprofit.
Măsura implică plata integrală a impozitelor datorate de companii și depunerea unei cereri de redirecționare către ANAF în termen de 6 luni de la data declarației finale de impozit (cel mai sigur va fi 6 luni de la termenul de plata stabilit de ANAF pentru aceste obligații, deoarece atunci intervine exigibilitatea sumelor respective).
Aceste sume nu mai pot fi deduse de către companii din impozitele datorate, acestea având doar posibilitatea de a dispune redirecționarea lor către entități nonprofit pe care doresc să le finanțeze.
Orice soluție ar alege companiile, trebuie subliniat că sponsorizarea și redirecționarea pot fi făcute doar către organizații care sunt înscrise în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Sorin Bâscă
Managing partner – Cont Consulting
Expert contabil – Consultant juridic
Textul reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.