
Ministerul Apărării a anunțat în cadrul unei ședințe comune a parlamentarilor din comisiile de apărare și siguranța statului că anul acesta se va relua producția de pulberi la Fabrica de Pulberi de la Făgăraș, ne-a declarat deputatul PSD Marian Rasaliu, participant la această reuniune.
Parlamentarii au fost informați în cadrul ședinței despre stadiul înzestrării armatei în contextul războiului din Ucraina și despre starea Armatei și moralul soldaților în cazul improbabil al unui conflict armat la granițele României.
După prezentare, Rasaliu i-a întrebat pe cei dion Armată care este situația fabricilor de armament din Brașov, cu acent pe Fabrica de Pulberi Făgăraș, unde anul trecut se promiteau investiții de 200 de milioane de lei în reluarea producției de pulberi destinate armatei.
La Fabrica de Pulberi din Făgăraș nu se mai produc pulberi destinate Armatei de la începutul anilor 2000. Fostul director al fabricii, Nicolae Micu, declara că la Făgăraș nu se mai pot produce pulberi pentru că o instalație care producea nitroceluloză a fost dezafectată și vândută la fier vechi de Primăria Făgăraș în contul unei datorii de aproximativ opt miliarde de lei vechi, adică în jur de 200.000 euro. „Instalațiile aveau nevoie de reparații capitale și o stație de epurare. Erau probleme pe partea de utilități. Toată strategia privind platforma a fost să nu mai existe“, spunea mâhnit Nicolae Micu.
Generalul (r) Alexandru Grumaz e mult mai categoric și spune pe șleau: „Fabrica a fost tăiată pentru că exista o datorie către Primăria din Făgăraș. Iar băieții deștepți nu au făcut altceva decât să o taie și să vândă nu la fier vechi, la inox vechi. Acum, efectiv, depinzi de bulgari, de sârbi, de ruși. Asta este toată treaba. Cumpărarea de pulbere se făcea de la sârbi, dar materialele pentru fabricație veneau de la ruși. A fost un moment când rușii nu au mai vândut materie primă către Serbia iar noi nu am mai primit pulbere“.
În 1921, la Făgăraș, au început lucrările pentru montarea primei instalații de produs pulberi.
Lucrările au durat până în 1939, când instalația a devenit operațională. După peste 35 de ani, în 1975, fabrica a fost modernizată în urma unui contract amplu de transfer de tehnologie din China.
Apoi a început construcția unei noi capacități de producție, similară cu instalația chinezească, echipamentele fiind puse în funcțiune în 1986.
Între 1991 și 2000, au fost retehnologizate mai multe linii de producție a explozivilor de mare putere, iar în anul 2000 a fost pusă în funcțiune o instalație de nitrare, unde putea fi produs TNT.