
Asigurarea de locuinţă obligatorie (PAD) vine cu un cost de 10 euro sau 20 de euro anual pentru o locuinţă, în funcţie de tipul acesteia, iar despăgubirea în baza acestei asigurări este de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro pentru trei riscuri catastrofale în România, cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Ce nu ştie multă lume este că fără o poliţă PAD, în cazul în care în România s-ar întâmpla unul dintre cele trei riscuri catastrofale, proprietarii nu pot beneficia nici de ajutor din partea statului, conform legii.
În România, numărul locuinţelor asigurate cu o poliţă de asigurare obligatorie deţin o pondere de 19% dintr-un fond locativ de circa 9,6 milioane la nivel naţional. Astfel, în condiţiile în care, de exemplu, un cutremur devastator precum cel din Turcia ar avea loc în România, proprietarii celor peste 7,7 milioane de locuinţe care nu au o asigurare PAD rămân şi fără ajutorul care ar fi putut veni din bugetul de stat sau local.
În ultimii patru ani, numărul poliţelor obligatorii de locuinţă a crescut cu doar 8,5%, de la 1,7 milioane în 2018, la 1,85 milioane în luna ianuarie 2023, conform datelor statistice a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Creşterea numărului de poliţe PAD cu un ritm atât de lent înseamnă un dezinteres din partea românilor în a-şi asigura locuinţa, dar şi un dezinteres din partea autorităţilor.
Conform informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF pentru ZF la începutul lunii februarie 2023, responsabilităţile şi atribuţiile în ceea ce priveşte asigurarea obligatorie împtoriva dezastrelor sunt reglementate prin Legea 260/2008, iar constatarea contraveneţiilor prevăzute şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de către presoanele împuternicite în acest scop de către aceştia.
Nicoleta Radu, CEO al PAID, companie care administrează şi gestionează asigurările de locuinţă obligatorii şi facultative, a explicat recent în cadrul emisiunii de business ZF Live, că nu există informaţii privind aplicarea legii de către primării prin sancţiuni pentru proprietarii care nu au o asigurare obligatorie PAD.
În mod normal, primarii sunt obligaţi să furnizeze companiei PAID lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrative-teritorială. Ulterior PAID transmite lunar primarilor lista propritarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei obligatorii datorate de fiecare. După care, primarul are obligaţia de a trimite în termen de 3 zile de la data primirii listei, scrisori de înţiinţare, cu confirmare de primire, către debitori.
Poliţa obligatorie PAD are un preţ standard bazat pe două tipuri de locuinţe. Astfel, pentru locuinţe de tip A, suma maximă asigurată este de 20.000 de euro, în condiţiile în care poliţa costă 20 de euro pe an, iar pentru locuinţele de tip B, suma asigurată este de 10.000 de euro, la un cost al poliţei de 10 euro pe an. În ceea ce priveşte sancţiunile pentru proprietarii care nu au o poliţă obligatorie PAD acestea încep de la 100 lei şi pot ajunge până la 500 lei.
Locuinţă de tip A este construcţia ce are o structură de rezistenţă realizată din beton armat, din metal sau lemn, respectiv cu pereţi exteriori din piatră, din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate ca urmare a aplicării unui tratament termic, respectiv chimic. Suma asigurată aferentă acestui tip de locuinţă este de 20.000 euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul PAID.
Locuinţă de tip B este construcţia cu pereţi exteriori realizaţi din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic, respectiv chimic. Suma asigurată, în acest caz, este 10.000 EUR.