În caz de cutremur, românii pot solicita despăgubiri pentru locuințele afectate, dacă au încheiat polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale cu PAID.
În contextul evenimentelor seismice produse în România în ultimele zile, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) reiterează faptul că societatea are capacitatea, în orice moment, să gestioneze daunele apărute și este pregătită să despăgubească proprietarii de locuințe afectați.
Astfel, reconfirmăm faptul că fondurile proprii ale PAID sunt suficiente pentru a răspunde cererilor existente. Totodată, amintim faptul că, în cazul unui dezastru major, PAID beneficiază de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1 miliard de euro, pentru reconstrucția locuințelor asigurate în fața celor trei riscuri de calamitate.
Din punct de vedere operațional, PAID monitorizează permanent procesul de instrumentare a daunelor astfel încât plata să se facă în cel mai scurt timp.
„PAID este preocupat în permanență de a facilita accesul cetățenilor la despăgubiri. În prezent derulăm un proiect de optimizare și digitalizare a întregului proces de anunțare, constatare, evaluare și plată a daunelor, pentru a asigura un flux informațional cât mai rapid și eficient. Am semnat și vizăm noi parteneriate cu instituțiile statului, pentru obținerea documentelor necesare, astfel încât asigurații să nu fie nevoiți să facă drumuri după acte care pot fi obținute prin automatizarea unor procese”, a explicat Nicoleta Radu, Director General al PAID.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) asigură protecție financiară în fața fenomenelor naturale pentru toți proprietarii de locuințe care au PAD valabil. Totodată, PAID investește în informarea și educarea cetățenilor cu privire la importanța acestei rezerve financiare care ajută comunitățile să depășească situații de criză.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: – Cutremur – Inundații – Alunecări de teren.
Numărul locuințelor asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței), la nivel național, era de 1.850.373 la sfârșitul lunii ianuarie 2023, cu un grad de cuprindere în asigurare de 19,30%, potrivit datelor de pe site-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România.
Din total, cele mai multe polițe PAD erau încheiate, în luna ianuarie 2023, pentru apartamente, respectiv 1.120.203, în timp ce pentru case erau valabile 730.170 de polițe.
75.0% dintre polițele active au fost încheiate în mediul urban și 25,1% în mediul rural. În funcție de tipul locuinței, 95,7% dintre polițele PAD sunt încheiate pentru cele de tip A și 4,3% pentru locuințele de tip B.
În ceea ce privește distribuția pe regiuni, cele mai multe polițe active din total sunt în Transilvania (22,0% din totalul polițelor), București (20,3%) și Muntenia (18,5%). La polul opus, zonele cu cea mai mica pondere în total polițe sunt Maramureș (3,1%), Bucovină (3,4% din totalul polițelor) și Dobrogea (4,4%).
Daunele plătite de PAID România de la înființare și până în prezent sunt în valoare de peste 34 milioane lei (mai exact 34.609.180.28 lei).
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații (naturale), cutremure și alunecări de teren asupra locuințelor.
Cât costă asigurarea
Polițele PAD costa 20 euro în cazul locuințelor tip A (suma maxima asigurată 20.000 euro) și 10 euro în cazul locuințelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).
Locuință de tip A: construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
Locuința de tip B: construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.
Nerespectarea de către proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligației de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor naturale se poate sancționa cu amenda de la 100 la 500 lei de către primăriile pe raza cărora se afla locuință în cauză.
În completarea poliței PAD este recomandat că proprietarii să încheie și asigurarea facultativă a locuinței, care include și alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundații de la apa de conducta furtul, dar și asigurarea bunurilor din locuință sau răspunderea civilă legală față de terți.
Un comentariu
O altă întrebare: cât de pregătite sunt firmele de asigurări să dea banii asiguraților în cazul unei calamități ca-n Turcia?
Și ce interese are statul ca cetățenii să dea bani unora care asigură casa doar cu o mică parte? De ce să te oblige?