Consiliul local a ales acest scenariu pentru utilizarea sălii de sport. Hotărârea mai prevede ca primăria să amplaseze un balon pentru desfășurarea orelor de sport ale elevilor. Pe termen mediu, va mai fi construită încă o sală de sport, doar pentru elevii școlii.
După mai bine de 6 ore de dezbateri, Consiliul Local a aprobat propunerea primarului Allen Coliban de reconversie a noii săli de sport a Școlii Gimnaziale nr. 2 „Diaconu Coresi”, respectiv aprobarea scenariul 2, care presupune, temporar, o utilizare în comun a sălii. Pentru un timp, sala nou construită în curtea școlii va fi amenajată astfel încât să se poată desfășura și orele de sport ale elevilor, și antrenamentele gimnaștilor de performanță, prin modificarea, parțială, a suprafeței sălii. Pe termen mediu, 24 de luni, obiectivul municipalității este să mai construiască încă o sală de sport, cu finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI), în care să își desfășoare orele elevii Școlii nr 2, moment în care sala care a fost construită acum va deveni centru de pregătire pentru gimnastica de performanță. Față de scenariul inițial, varianta aprobată de consilieri prevede ca în locul vechii săli de sport, care va fi demolată, primăria să amplaseze în următoarele luni un balon, astfel încât elevii școlii să poată juca și fotbal în timpul orelor de sport.
Pe parcursul celor 6 ore și jumătate, susținătorii ambelor variante – sală de sport pentru elevi sau sală de sport pentru gimnastica de performanță – și-au susținut argumentele în fața consilierilor locali și ai conducerii primăriei. Au luat cuvântul reprezentanții părinților din școală, conducerea școlii, reprezentanți ai elevilor, profesorii de sport din școală, președinta Federației Naționale de Gimnastică și reprezentanți din țară ai cluburilor de gimnastică cu tradiție (de exemplu, Deva sau Onești), reprezentanții clubului Brașovia, cadre didactice de la universitatea din Brașov, iar fosta mare gimnastă a României, Nadia Comăneci, a trimis un mesaj de susținere a înființării centrului de pregătire în gimnastică la Brașov.
La finalul acestor discuții, primarul a prezentat varianta asupra căreia reprezentanții tuturor grupurilor politice din Consiliu local au căzut de acord, respectiv utilizarea acestei săli în comun, până la construirea unei noi săli pentru elevii școlii.
,,Am avut discuții la nivel de grupuri politice. Există o un consens, o unanimitate în sensul unei decizii care pornește de la scenariile care au fost au fost prezentate, însă vine cu o modificare. O modificare care ia în calcul atât părerile exprimate cu privire la nevoia de suprafețe și tipul de activități care ar trebui desfășurate, cât și istoricul ultimilor 10 ani, sau măcar istoricul anilor anteriori demarării construcției, ani în care infrastructura existentă la Școala Gimnazială numărul 2 a fost împărțită în bună pace între Clubul Sportiv Școlar Brașovia, care folosea vechea sală de sport, și Școala 2, care utiliza un balon pentru orele de educație fizică. Prin urmare, scenariul de la care pornim este scenariul de folosință mixtă pentru sala nouă, amplasarea unui balon, suprapus parțial peste actuala sală veche, și construirea unei săli tip, cu finanțare de la CNI. De la bugetul local vom demara în paralel lucrările de reconversie pe scenariul 2 pe sala nouă și demolarea sălii vechi; totodată, construirea unui balon de fotbal în zona respectivă, care ar veni să completeze oferta pentru elevi. Asta ar însemna că într-un univers de timp scurt, vorbim de anul acesta, ar trebui să terminăm această reconversie și construirea balonului. Pe de altă parte, avem disponibil un teren pe care îl punem la dispoziția CNI, pentru construirea a încă unei săli de sport. În cazul acestui ultim proiect, mizăm pe angajamentele și pe discuțiile avute până acum la nivel politic, dar și cu Ministerul Tineretului și Sportului și COSR, ca să ne ofere suportul, în sensul prioritizării unui astfel de investiții. În momentul în care această sală de sport CNI ar deveni complet funcțională, se va putea reveni la funcțiunea pentru care s-au cheltuit cele 27 de milioane, respectiv sală de gimnastică. Până atunci, ea va fi cu utilizarea aceasta mixtă: teren de baschet și spații pentru gimnastică. Este un scenariu în care elevii ar putea până la finalul acestui an să facă și fotbal în balon, în paralel să aibă și un teren de baschet în sala nouă și totodată, la final, să facem din infrastructura sportivă a Școlii gimnaziale nr. 2 cea mai bogată, cea mai ofertantă infrastructură sportivă pentru elevi”, a declarat primarul Allen Coliban la finalul dezbaterilor.
Conform expertizei de reconversie, scenariul aprobat de Consiliul Local presupune, pe termen scurt, modificarea parțială a destinației sălii noi ca sală de sport pentru școală, respectiv amenajarea unei suprafețe de joc care să permită antrenamentele elevilor de la școala nr. 2 pentru jocurile de baschet, volei și gimnastică, prevăzute în programa școlară.
Pentru amplasarea acestei zone dedicate desfășurării orelor de sport, proiectantul a prevăzut două opțiuni: una care prevede amplasarea terenului pentru orele de sport la una din extremități, pentru a avea o suprafață continuă amplă pentru activitățile de gimnastică, și alta care prevede amplasarea terenului relativ central, pentru a lăsa accesibile zonele amenajate cu goluri tehnice pentru activitățile de gimnastică.
Restul sălii va fi utilizat pentru antrenamentele sportivilor de performanță de la secția de gimnastică. Valoarea estimată a lucrărilor de reconversie este de 3.411.713 lei, durata lucrărilor fiind de aproximativ 4 luni.
În paralel, se vor începe lucrările de demolare a vechii săli, în locul căreia primăria va amplasa un balon cu suprafața de aproximativ 1.010 m.p (24×42 m), în interiorul căruia elevii școlii își vor putea desfășura antrenamentele de fotbal de la orele de sport.
Pe termen mediu, estimat la 24 de luni, se dorește construirea unei săli de sport tip, cu finanțare de la CNI, sală care va fi utilizată de către elevii școlii.
Sala va permite desfășurarea antrenamentelor și competițiilor pentru mai multe tipuri de jocuri sportive, inclusiv pentru handbal. Va avea un regim de înălțime de P+1, cu o suprafață construită de 1.030 de m.p. și o suprafață desfășurată de 1.270 de m.p. Sala va dispune și de o tribună de 102 locuri. Valoarea investiției, conform proiectului tip al CNI este de 9.423.927,40 lei.
Detalii tehnice sală nou construită:
Regim de înălțime: P+2E parțial;
H max= +12.75 m;
S construită sala sport = 1745 m.p.;
S desfășurată sală = 2879 m.p.;
Sala de sport propriu-zisă, cu regim de înălțime parter, are o suprafață construită de cca. 1372 m.p.
Sala mai dispune de vestiare pentru elevi/sportivi, grupuri sanitare, birouri și o tribună cu 216 locuri etc.