Adriana Miron, administratorul public al Brașovului, ar urmă să părăsească funcția la sfârșitul acestei luni, ne-au confirmat surse din cadrul Primăriei Brașov. Miron era city-manager din decembrie 2021, după luni bune în care fusese angajată în cadrul Agenției Metropolitane Brașov, dar era detașată la Primărie.
Miron a fost centrul atacurilor liberalilor și social-democraților brașoveni și a presei afiliate la începutul lui 2021, pe motiv că a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.
Adriana Miron era functionara la stat cand, prin 2010-2011, a constatat nereguli in desfasurarea unui contract dintre firma lui Sebastian Ghita, Teamnet si Ministerul Afacerilor Interne. Pe scurt, era vorba de achizitii publice facute ilegal, iar la acel moment ea coordona departamentul Management financiar, de control si antifrauda din Autoritatea de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.
In urma raportului de verificare, Adriana Miron a aprobat penalitati de 1 milion de euro.
A fost chemata imediat la cabinetul ministrului MAI, spune ea, unde a fost mustrata ca a indraznit sa aprobe penalitati cand vine vorba de un contract MAI si i s-a cerut sa se razgandeasca. In loc sa cedeze, Adriana Miron a cerut unor noi organe de control sa analizeze contractul problema (Minister Finante si ANAP). Noile controale au reiterat concluzia initiala, la pachet cu amenzile usturatoare.
De aici a inceput cosmarul Adrianei Miron. Daca penalizezi coruptia, sistemul va porni sa te striveasca.
Initial s-a trezit cu plangeri la DNA, care s-au incheiat in favoarea ei. Apoi s-a gasit un personaj care sa depuna marturie ca la un moment dat Miron ar fi semnat niste foi de pontaj in locul unui angajat, cu un prejudiciu pentru stat de 1.470 lei.
A fost condamnata la 2 ani de inchisoare. Ulterior, CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a considerat ca statul roman a nedreptatit-o pe Adriana Miron si l-a pus sa ii plateasca penalitati.