
Clubul Copiilor Râșnov-Zărnești a pus în practică o idee creativă și a transformat două frigidere vechi în biblioteci pentru comunitate. După ce au fost pictate de copii și umplute cu cărți noi, acestea au fost amplasate în două puncte cheie din oraș.
Inițiativa poartă numele de „Frigo-Biblioteca” și încurajează cititul prin accesibilitate și împărtășirea cărților. Mesajul principal al acesteia este: „Dezgheață-ți pofta de citit!”.
Frigo-bibliotecile contribuie la creșterea accesului la resurse educaționale pentru persoane cu venituri mici sau persoane mai puțin expuse la cultură. Nu există o înregistrare sau o evidență cu cei care împrumută cărți, totul bazându-se pe încredere.
Frigo-bibliotecile, o inițiativă sustenabilă pe Harta Verde Râșnov
Persoanele interesate pot alege orice carte doresc, o pot lua acasă, o pot citi și apoi o pot aduce înapoi în frigo-biblioteci. De asemenea, cei care au cărți proprii pe care doresc să le împărtășească cu alții sunt încurajați să le aducă la una dintre frigo-biblioteci și să posteze un selfie folosind hashtag-ul #FrigoBibiliotecaRasnov, pentru a susține această inițiativă creativă.
Centrul Europe Direct Râșnov o promovează ca inițiativă sustenabilă pe Harta Verde Râșnov. Aceasta este durabilă din mai multe puncte de vedere, astfel: refolosirea frigiderelor vechi (care altfel ar fi ajuns deșeuri electronice și electrocasnice), utilizarea multiplă a cărților, construirea încrederii în oameni, accesibilizarea resurselor, educația.
Unde se află frigo-bibliotecile?
Una dintre frigo-biblioteci se găsesc în curtea Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești, aflându-se mereu la îndemâna copiilor care vin la activități, a părinților și a publicului larg.
A doua este amplasată în curtea Centrului educațional Schubz, fiind disponibilă pentru toți cei care trec pragul locației pentru a participa la activități, ateliere și evenimente. În sezonul cald, frigo-biblioteca va fi scoasă în stradă sau va fi folosită în cadrul diverselor campanii.
Cele două frigo-biblioteci au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.
