
Dosarul uciderii primarului din comuna Jibert, Iancu Boeriu, a fost redeschis, după ce familia acestuia a atacat în instanță decizia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Nrașov de clasare a cauzei.
Familia consideră că în urma cercetărilor efectuate în primul dosar (dosarul penal 187/P/2022), s-au omis mai multe amănunte care pot schimba cursul anchetei. „Considerăm că sunt detalii importante care au scăpat procurorului, oricât de atent ar fi fost, că nu s-a observat în detaliu diferența dintre declarațiile martorilor audiați, că nu s-a efectuat reconstituirea faptei la fața locului și că nu s-a făcut o anchetă amănunțită și minuțioasă”.
Familia fostului primar susține că a aflat varianta corectă a faptelor întâmplate în noaptea dintre 24 și 25 martie 2022, cine a lovit și cine a mințit în fața procurorilor, asupra faptelor ce au dus la decesul lui Iancu Boeriu.
„Evident că după decesul primarului s-a vorbit foarte mult despre acest subiect în rândul locuitorilor comunei Jibert, și nu numai, și am aflat de la mai multe persoane că nu doar inculpatul Buta Gheorghe ar fi aplicat loviturile ce au cauzat moartea primarului”, mai susține familia primarului.
Anul trecut, procurorii au decis trimiterea în judecată în acest dosar a unui singur personaj – consilierul Gheorghe Buta. Familia susține că au fost mai multe persoane care au aplicat lovitori cauzatoare de moarte.
„Mai exact majoritatea declarațiilor celor audiați sunt în contradictoriu și sunt foarte diferite (ceea ce poate fi dovada unor prezentări inexacte ale celor întâmplate, cu intenția de a induce în eroare organelele de anchetă cu privire la aflarea adevărului). Deși la data de 14.04.2022, atunci când fiul Boeriu Iancu a fost audiat în calitate de persoană vătămată și a solicitat procurorului de caz extinderea anchetei și asupra viceprimarului Vaida Bucur, despre care chiar inculpatul Buta Gheorghe a declarat că a aplicat lovituri primarului Boeriu Ioan Iancu, solicitând pentru a demonstra că nu minte și efectuarea unui test poligraf și audierea de noi martori, procurorul nu a dat curs acestor solicitări, ci a finalizat dosarul, emițând rechizitoriul și trimițând cauza judecătorului de cameră preliminară.
„Considerăm că cercetările se impuneau a fi extinse și că rechizitoriul nu are la bază o urmărire penală completă, absolut necesară pentru aflarea întregului adevăr, cu atât mai mult cu cât fiul, Dan Boeriu, nu a fost citat și introdus în cauză în cursul urmăririi penale.
Or, în calitate de fiu al persoanei decedate, acesta avea calitatea de persoană vătămată și se impunea audierea lui cu privire la discuțiile care le-a avut cu iancu Boeriu, cu privire la cele întâmplate. În plus, deși legal avea calitate de persoană vătămată, fiul nu a fost informat cu privire la drepturile pe care le are în cursul urmăririi penale, fiindu-i încălcat dreptul de a fi ascultat, de a consulta dosarul și de a propune administrarea de probe, de a ridica excepții și de a pune concluzii, dar mai ales dreptul de a adresa întrebări inculpatului și martorilor și dreptul de a formula orice alte cereri ce țin de soluționarea laturii penale a cauzei. Toate aceste drepturi sunt prevăzute expres în cuprinsul art. 78 prin raportare la art. 81 C.pr.pen”, mai arată familia primarului decedat. Membrii familiei consideră că procurorii l-au protejat pe viceprimarulp Bucur Vaida, neanchetând și implicarea acestuia în conflictul care a condus la decesul lui Iancu Boriu.
Primarul Iancu Boeriu era la al treilea mandat. Avea 64 de ani, era căsătorit, avea doi băieţi şi era și bunic.