În Ordonanța Guvernului 16 din 2022, celebră deja pentru modificările pe care le-a adus microîntreprinderilor și nu numai, au fost introduse și modificări privind scutirea de impozit a profitului reinvestit. Această facilitate oferită de Codul fiscal este tot mai interesantă, în contextul în care tot mai multe companii, foste microîntreprinderi, vor trece la plata impozitului pe profit din 2023.
Ce este scutirea de impozit a profitului reinvestit ?
În linii mari este o măsură fiscală prin care, pentru anumite clase de active, 16% din valoarea acestora poate fi scăzută din impozitul pe profit plătit de companii. Bineînțeles, ca orice măsură fiscală, are anumite limite și reguli de aplicare, pentru care vă recomand să consultați un expert contabil.
Clasele de active care pot face obiectul unei deduceri din impozitul pe profit au fost redefinite prin OG 16 din 2022, fiind adăugate activele utilizate pentru retehnologizare precum și cele utilizate în activitatea de producției și procesare.
Noua formă a articolului 22 din Codul fiscal, cel care reglementază scutirea de impozit a profitului reinvestit, este acesta:
„(1) Profitul investit în echipamente tehnologice, active utilizate în activitatea de producție și procesare, activele reprezentând retehnologizare, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit. Activele corporale, cu excepția activelor utilizate în activitatea de producție și procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului. Activele utilizate în activitatea producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finanțelor.”.
La finalul anului trecut a apărut și Ordinul 4636 al Ministerului Finanțelor Publice, care menționează activele ce țin de activitatea de producție și procesare dar și cele reprezentând retehnologizare care pot fi folosite pentru aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit.
Am sintetizat la finalul acestui articol lista completă a activelor pentru care putem aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit, cu mențiunea că cele prevăzute în subgrupa 2.1 respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe erau prevăzute și de varianta veche a Codului fiscal. Pentru acestea se poate aplica scutirea de impozit și în anul 2022, iar lista extinsă poate fi folosită începând cu 1 ianuarie 2023.
Observăm că lista activelor care pentru care poate fi aplicată scutirea de impozit a profitului reinvestit este semnificativ lărgită prin Ordonanța 16/2022, ceea ce face ca măsura fiscală să devină una extrem de atractivă pentru companii.
Un lucru foarte important, de care trebuie să țină cont toate companiile care doresc aplicarea acestei facilități este că aceste active trebuie folosite minim jumătate din durata lor de viață, perioada fiind însă plafonată la 5 ani.
Sorin Bâscă
Managing partner – Cont Consulting
Expert contabil – Consultant juridic
Textul reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.